2017-06-08
喜歡食野的我什麼都想食乜都新試 太高級的餐廳又未至於到我呢啲階層去 行平民路線的餐廳就適合我去 但正正真真的意大利餐以及米芝蓮推介的餐廳未嘗試過 專程來太古站試一試CIAK餐廳,餐廳以傳統義大利食品店為理念,並由星級大廚Bombana Umberto指導CIAK分為兩間:IN THE KITCHEN 中環店 由2015年連續3年拎米芝蓮1星ALL DAY ITALIAN 太古店 2017年米芝蓮推介坐位有Sofa枱 卡位 普通坐位 以及餐廳旁外設的Bar 坐入邊就可以望到 Open Kitchen 望落乾淨又企理埋枱時立即有外藉侍應招呼 以及遞上新鮮即制成的麵包作小食餐前點綴 自家製麵包配上黑醋+ 橄欖油包外脆內鬆軟 配上醋微微酸 很開胃而且麵包侍應會主動問是否添加生牛肉薄片 火箭菜 巴馬臣芝士 $150作為一個沙律 我覺得要有醬作配搭 雖然這樣食健康又美味 但改不了的習慣焗煙燻芝士配自家製豬肉香腸薯仔 $140 啖啖芝士配上薄薄香腸加粒粒薯仔 有少少焗到脆面的芝士 不會過咸自選雙拼組合薄餅 $180 意大利辣肉腸芝士蕃茄醬香辣雜錦海鮮芝士蕃茄醬薄餅是經麵包大師GIULIANO處方
CIAK分為兩間:
焗煙燻芝士配自家製豬肉香腸薯仔 $140
自選雙拼組合薄餅 $180
意大利辣肉腸芝士蕃茄醬
香辣雜錦海鮮芝士蕃茄醬
薄餅是經麵包大師GIULIANO處方選用的五種意大利麵粉和36小時自然發酵的薄餅
令到薄餅邊脆 中間軟屬 微微的辣味腸配上蕃茄汁少少酸味
海鮮種類有魷魚 蝦 帶子 層次感多一點
炭燒澳洲M7和牛西冷扒(9安士)配薯仔 $330
order了5成熟 好貼心地切開一片片 放便大家開心share 肉質鮮嫩 好Juicy 牛肉味都比較重 最緊要一上枱已經聞到炭燒是香味 外層有少少牛的脂肪加上牛又淋身
我從未試過食咁滑身的薯蓉 食落好似食緊忌廉 滑一滑的 旁邊的配菜 菇 蘆筍等等 也是用炭燒的 非常香口
和牛肉醬自家製寬麵 $140
寬條麵因自家製食既口感當然同外間不同 有咬口之餘仲能夠掛上醬汁 令到每淡都食到和牛肉醬同麵
蛋白糖餅伴白朱古力忌廉熱情果雪葩 $100
食完一餐正餐 怎能沒有甜品
選擇了一個特別又不太甜的甜品
外邊是蛋白糖餅 入口即溶 竟然不太甜 配上熱情果雪葩微微的酸味 令到個甜品產生好多種層次口感
推介扒類同麵食 平民價格
衞生