今日起土瓜灣遊走,無意間見到呢間專賣曲奇餅嘅舖,門口有差唔多20款曲奇🍪亦有賣傳統瑞士卷、椰撻、紙包蛋糕、老婆餅等瑞士卷傳統得來加入咗新派口味,例如綠茶、紫薯味我就俾佢啲蛋白蛋糕吸引咗😍見佢白雪雪咁▶️ 豆漿蛋白蛋糕 ($10)冇諗過佢咁大嚿咁厚身,size成嚿磚頭咁(12Lx 8Wx 7H cm)🧱拎住返屋企都有咁上下重量 (~150g)因為啱啱起凍櫃拎出嚟,所以仲凍凍地摸落去超軟熟,好似海綿床褥🧽回彈力十足,撳極都唔爛😂好過癮用刀切都要用啲力,差唔多撳到底先切得開比起戚風/海棉蛋糕更細緻綿密而有質感🍰唔係空氣蛋糕亦比起牛油蛋糕少咗份油膩感,拎上手隻手都仲好乾爽呢個係冇餡嘅,味道比較清淡因為只用蛋白,所以冇咩蛋香味,食真啲會有好微好微豆漿/維他奶味蛋糕唔算甜,甜味又唔假👍🏻雖然蛋糕都幾濕潤,但係始終因為冇忌廉,食多幾啖依然會口渴 (好過紙包蛋糕),飲番幾啖水又繼續食過好食到食唔停口,最後食咗大半個做飯後甜品😋-另外仲有果占蛋白同高纖蛋白蛋糕高纖蛋白嗰個感覺健康,成嚿都佈滿啡色一點點小麥,中間就多咗一薄層cream,可能會比起呢個冇咁dry姨姨好友善又搞笑,我問佢高纖蛋白定豆漿蛋白好食啲

亦有賣傳統瑞士卷、椰撻、紙包蛋糕、老婆餅等

瑞士卷傳統得來加入咗新派口味,例如綠茶、紫薯味
我就俾佢啲蛋白蛋糕吸引咗😍見佢白雪雪咁

▶️ 豆漿蛋白蛋糕 ($10)
豆漿蛋白蛋糕

因為啱啱起凍櫃拎出嚟,所以仲凍凍地
摸落去超軟熟,好似海綿床褥🧽
回彈力十足,撳極都唔爛😂好過癮

用刀切都要用啲力,差唔多撳到底先切得開

比起戚風/海棉蛋糕更細緻綿密而有質感🍰唔係空氣蛋糕
亦比起牛油蛋糕少咗份油膩感,拎上手隻手都仲好乾爽
呢個係冇餡嘅,味道比較清淡
蛋糕唔算甜,甜味又唔假👍🏻

好食到食唔停口,最後食咗大半個做飯後甜品😋

另外仲有果占蛋白同高纖蛋白蛋糕
姨姨好友善又搞笑,我問佢高纖蛋白定豆漿蛋白好食啲(我有選擇困難症),佢叫我兩個都買晒返去😂話因為新鮮製造,雪住留返聽日同後日食都得,真係識做生意(只係我自己一個人真係食唔到兩個)

舖頭位置唔起眼,唔係起大街,旁邊亦冇咩其他食肆,多數住宅
CP值高🔥價錢好平民,椰撻都只係$4個,全部大大個好抵食
非常推介大家來土瓜灣區試一試,滿足一下想食蛋糕,但又想健康嘅你❗️

*全部相片由本人拍攝*
TakeAway