2024-03-24
同狗狗🐕、狗狗爸爸去上水廣場,行下晴空花園,個平台冇乜特別,但我哋就留意到有間新開業、裝修girly的cafe。呢度有下午茶餐🍽️供應,蛋糕套餐$68,可揀1款蛋糕🍰配黑咖啡☕、果汁🧃,轉其他飲品另加$12/18。我哋只單點1件名為「100% pistachio」的開心果蛋糕🍰。開心果蛋糕🍰:件蛋糕好迷你🙈;造型幾靚,但鋪面的開心果碎好少。切開後,蛋糕有幾層,最底果層開心果味較濃;面層的話,如果盲食🙈,就估唔到係開心果味蛋糕。中間幾層就分唔到係咩質地,但整體成件蛋糕偏甜😫,開心果味唔突出;我同狗狗爸爸食完好疑惑🤨:點解佢叫自己做100% pistachio💭?如果佢冇改呢個名,我哋都冇咁失望😮💨。食完只覺得佢名不符實,仲賣到咁貴添($56)💸💸💸雖然食物讚唔落👎🏻,但店內有個男店員🧒🏻超級細心+溫柔👍🏻👍🏻👍🏻。我點蛋糕時,佢提我有cake set,話會比單點優惠;埋單時我發覺堂食要加一,當我話要改外賣時🛍️,佢不但冇覺得要改價錢麻煩,仲話會幫我哋pack好件蛋糕,另外,佢好細心,見到狗狗🐕同狗狗爸爸坐喺bench,佢就自動俾咗2隻叉我哋。🐕狗狗食評:我同爸爸、媽媽本來諗住坐喺對住行人通
🐕狗狗食評:我同爸爸、媽媽本來諗住坐喺對住行人通道的餐廳bench🪑度食蛋糕🍰,不過原來咁係要➕一,最後唯有外賣去晴空花園食。個cake🍰好細粒,媽媽share咗1粒開心果肉俾我食。大家唔好話佢孤寒🥲,因為成件餅就只係得1粒完整的開心果咋😮😮(對半分開咗)。其他(好少量)的開心果碎好似加咗糖,所以我冇得食lu~~