2012-05-10 300 views
前排生日,朋友仔請來這裡飲茶進餐順便感受101的高度和風景。安排了門口水吧後面的枱就坐,算是窗口位吧,前面沒有其他枱,只有一個落地玻璃,下面就是sky 100。不知是否不同職員負責不同枱數的,由就坐開始,就有一個女職員不時幫我們打點一切,她亦永遠在你附近,留意我們的需要。點了以下的食物 ;龍壐燒賣皇($70) ~ 鮑魚係面,睇落就知係貴價點心,其實食落又唔覺特別,吸引在面的鮑魚吧。立方荔芋盒($65) ~ 炸得好脆,芋頭好香,裡面仲有好多餡, 不油不膩。瑤柱蝦乾煎腸粉($60) ~ 這個就差了,很乾身,食唔到瑤柱味,反而蝦米就大大粒。生滾蟹肉粥($90) ~ 成碗粥都係蟹肉,蟹肉好像還多過粥米…哈哈。伴碟的菜原先應該係撈落粥食會咁好的,但由於成碗粥都是蟹肉,真的不需再落其他伴菜了,貴原來有原因的。黑松露老城炒飯($150) ~ 如果不是因為叫了粥,其實就應該會試生拆海蝦貴妃泡飯。這個炒飯,賣相其實一d都唔特別,但將黑松露撈好後,個飯底會好香口,咸咸的剛剛好,不知是否黑松露的問題。蛋白杏仁茶($45) ~ 好香杏仁味,蛋白好滑。健康紫薯壽桃仔($25) ~ 由於是生日飯,所以就叫一個壽包
望住海景進餐

點了以下的食物 ;
鮑魚燒賣
脆脆的
太乾身的腸粉
勁多蟹肉的粥
飯的正中間那舊黑松露係重點
杏仁茶+壽包
蛋白杏仁茶($45) ~ 好香杏仁味,蛋白好滑。
健康紫薯壽桃仔($25) ~ 由於是生日飯,所以就叫一個壽包吃,剛好這裡的為紫薯餡,幾特別,食落沒有蓮蓉餡那麼甜,剛剛好又健康。

勁多蟹肉的粥
脆脆的