2018-01-18
一講到約食盤菜,我即刻舉腳贊成,盤菜唔係一年四季都食到,通常係年初呢啲時間,又要一齊大班人一齊食先夠熱鬧,所以每次約得成,都特別珍惜。今晚就人少少,六個人去禾稈草食佢地新出既盤菜。738元六人份量,平均每人123元,需提早一日預定。諗起一圈圈甘先食大蝦、魚蛋、鵝掌、冬菇、豬皮、腩肉,再加碗白飯,嘩,真係流曬口水!禾稈草位於太子地鐵站附近,太好了,方便就腳。一入到鋪,幾乎全卡位,好有私穩!由於有預約,六人盤菜上場!細盤738元!嘩左一聲!禾稈草用既食材同我平時食開既平民版盤菜大不同!有鮑魚、元貝、雞、蠔豉、大蝦、鵝掌、 大冬菇、發菜、豬手、蓮藕、豬皮、蘿蔔!甘豪華嘅盤菜,都係第一次食!最難忘佢既厚肉冬菇。大到一個碗既 size 加上2cm 厚實,呢個冬菇真係無得頂!食一個係唔夠既!鮑魚、鮮大蝦、元貝、發菜等海鮮, yummy!!豬腳、豬皮好入味,肉質好軟諗。連發菜、白蘿蔔和蓮藕,煮到入曬味,滋味十足!禾記炒飯 60元平日會叫白飯送盤菜,今晚則叫佢地既招牌禾記炒飯。禾稈草既炒飯真係一流!禾記炒飯用左蝦醬打底再加大量海鮮粒,有蟹柳、八爪魚、帶子、蝦仔。。。鍋氣夠,香氣十足!連最基本嘅鹹魚炒
禾稈草位於太子地鐵站附近,太好了,方便就腳。
一入到鋪,幾乎全卡位,好有私穩!
由於有預約,六人盤菜上場!細盤738元!
嘩左一聲!
禾稈草用既食材同我平時食開既平民版盤菜大不同!
甘豪華嘅盤菜,都係第一次食!
鮑魚、鮮大蝦、元貝、發菜等海鮮, yummy!!
豬腳、豬皮好入味,肉質好軟諗。
連發菜、白蘿蔔和蓮藕,煮到入曬味,滋味十足!
禾記炒飯 60元
平日會叫白飯送盤菜,今晚則叫佢地既招牌禾記炒飯。
禾稈草既炒飯真係一流!
連最基本嘅鹹魚炒油麥菜,都做到滋味十足!
禾稈草平日都全場爆滿,原來有原因,今晚食既盤菜、炒菜、炒飯都好有水準!