2018-08-12
1962 views
媽媽生日,今次家姐發板搵左我地好少食既泰國菜。半個月前已經訂定位,最正上到去話我地無訂到???好彩6:30黎到仲有大把位,不過就限時90分鐘。✨一行8人,張長枱都幾大幾闊落,坐得舒服,野食都黎得好快。✨泰式沙嗲雞串($28) : 個雞燒得幾嫩,保留肉汁而唔會乾爭爭,點埋沙嗲醬好惹味,不過我好懷念泰國果時食到勁重花生味既沙嗲醬,香港仲未搵得番。伴碟有我最like 既酸蘿白,青瓜粒,不過呢個我覺得酸得濟。✨鮮蝦炒金邊粉($128): 每次食泰國野必叫,因為全家都唔係好食辣野,又要飽肚都會叫d 麵飯。👍🏻加分位係佢加左炸蒜片同炸到脆卜卜既蝦乾,幾香口幾特別。金邊粉有咬口得黎唔會過韌,蝦肉爽彈,又好難唔好食。✨炸蝦餅($88): 蝦餅好食啊,金黃鬆脆~不過我覺得可以再彈牙d~~呢個唔係點酸辣醬,而係點梅子醬,不過個人鍾意酸辣醬多d✨菠蘿海鮮炒飯($136): 望落超多海鮮勁吸引~有大粒青口,蝦,帶子同魷魚圈,我剩係食左帶子都幾鮮味。 炒飯入面有提子乾,菠蘿,臘腸,加埋腰果肉鬆,味道好豐富。✨軟殼蟹椰香青咖哩($148): 因為叫左酥餅,所以叫左個青咖哩點下。本身唔食得辣,所以都覺得幾辣,軟
✨一行8人,張長枱都幾大幾闊落,坐得舒服,野食都黎得好快。
✨軟殼蟹椰香青咖哩($148): 因為叫左酥餅,所以叫左個青咖哩點下。本身唔食得辣,所以都覺得幾辣,軟殼蟹幾好食,但係辣到唔係好食到椰香味,個汁用黎撈飯應該會幾正。
✨青檸梳打($45): 辣到要即係叫杯野飲,本身想要咸檸七,衝口而出講左青檸梳打😑。呢杯野真係勁酸x_x 成45蚊,早知㨂其他野飲。
✨酥皮($28): 估唔到一塊都幾大幾抵食,食落好鬆化唔油膩,拎黎點青咖哩正喎。
✨泰東北特色豬軟骨($118): 呢個類似生菜包既菜式, 豬軟骨比較乾身,一粒粒食落口感有d 似雞軟骨, 連埋花生,青檸粒,薑粒,紅蔥粒,辣椒一齊食。 開頭唔知青色果條係辣椒,一咬條利辣到痺左😑本身又唔食薑粒,所以剩係包左其他, 一食粒青檸就好酸,所以唔係好啱我口味,
不過屋企人話所有野包晒落去係好食的。
✨每人圍起太約百五蚊多d, 野食大部份都幾好食。我地帶左蛋糕去, 切餅費要$100都幾甘😖~ 最搞笑個餅唔知雪左去邊,勁耐先拎到出黎,好彩90分鐘時間真係啱啱好。