2017-04-11 5071 views
外國朋友最後一日喺香港咁我就約出去食brunch,但我朋友好想喺香港呢段時間去見識下香港嘅飲茶, 咁我就近近哋帶咗佢哋四個去佐位處於isquare25樓既順江河鮮菜館,呢間餐廳嘅環境優美,座位闊落,落地玻璃可以觀望180度維多利亞港嘅景色, 環境十分之正!今次我哋一行五個人,點咗好多點心 , 包括有江順水晶蝦餃皇陽光豉蒜蒸肉排桂林名醬蒸鳳爪潮州蒸粉果百吃不厭鹹水角海味香煎蘿蔔糕碧綠晶瑩鮮蝦腸粉手打鯪魚球粥皮蛋瘦肉粥南非鮑魚燒賣美極乾炒牛河因為今次點嘅嘢食品種太多, 所以我只係打算同大家分享我最深刻嗰幾樣點心! 碧綠晶瑩鮮蝦腸粉佢哋呢一個碧綠晶瑩鮮蝦腸粉, 其實簡單啲嚟形容就係精緻小小嘅蝦腸再加少少菜! 佢嘅皮質滑口, 蝦嘅Size夠大,入口嘅感覺滑嘟嘟而且有咬口! 呢一道菜大人細路都鍾意呀!南非鮑魚燒賣呢一個南非鮑魚燒賣我印象十分之深刻, 我第一次見到酒樓擺一嚿鮑魚仔喺個燒賣上面當係特別菜式咁賣! 我覺得呢一道菜係一個噱頭嘢! 因為鮑魚本身其實係冇乜味道,但係口感好彈牙. 我食落口個下主要食到嘅味道都係來自於燒賣裏面個豬肉餡, 咁好坦白嗰句叫個普通燒賣都有咁嘅味道啦! 但好坦白講呢一道
今次我哋一行五個人,點咗好多點心 , 包括有
江順水晶蝦餃皇

陽光豉蒜蒸肉排

桂林名醬蒸鳳爪

潮州蒸粉果

百吃不厭鹹水角

海味香煎蘿蔔糕

手打鯪魚球粥

南非鮑魚燒賣
我覺得呢一道菜係一個噱頭嘢! 因為鮑魚本身其實係冇乜味道,但係口感好彈牙. 我食落口個下主要食到嘅味道都係來自於燒賣裏面個豬肉餡, 咁好坦白嗰句叫個普通燒賣都有咁嘅味道啦! 但好坦白講呢一道菜過買相十分之靚, 但以38蚊再加一買三粒咁嘅鮑魚燒賣點心,亦即係話每粒都要十幾蚊嚟講, 本人就覺得唔係咁值啦, 原因就係之前講過啦鮑魚本身冇乜味㗎, 咁咪即係同食普通燒賣冇乜分別囉只不過多咗個彈牙口感咁解咋嘛!但係扣除價值淨係講味道嚟講佢都算唔錯!

皮蛋瘦肉粥
呢間餐廳嘅皮蛋瘦肉粥我印象好深刻, 佢哋用料十足!皮蛋同埋瘦肉嘅份量都好多下,入口嘅時候唔會覺得有一種好重嘅味精味, 粥亦都好滑十分之容易入口, 呢個粥同其他呢間餐廳嘅出品一樣唔會太鹹!
美極乾炒牛河
呢道美極乾炒牛河, 味道唔錯, 但坦白講我食唔出美極同一般老抽生抽炒出嚟嘅牛河嘅區別, 牛肉分量足夠, 河粉夠軟熟, 但入口嘅時候就感覺到佢係欠咗啲鑊氣, 但係我都想講呢一樣嘢其實好主觀, 有鑊氣嘅乾炒牛河好多時都係肥膩啲嘅, 呢到嘅乾炒牛河有一個好明顯嘅長處就係, 佢用嘅油較為少,食落去唔肥膩亦都唔會好似一般乾炒牛河咁好咸好重口味, 好適合一啲怕食太鹹嘅朋友!
總括嚟講今次嘅用餐經驗算係唔錯, 餐廳嘅環境乾淨企理, 落地玻璃可以引進室外自然光以及讓食客觀看180度維多利亞港景色, 食物方面亦都唔差,絕大部分嘅菜式都唔會太鹹,口味會比一般粵菜偏淡! 好適合一啲上咗年紀有高血壓嘅朋友又或者一D唔鍾意食味精或者重口味嘅朋友! 最後順帶一提呢度既茶介係以每位15蚊計算, 而入座嘅時候檯面上係有兩款小食, 而每一款嘅小食係十蚊, 呢間餐廳亦都會向客人收取十個percent服務費嘅! 今次用餐嘅消費總共係522蚊再加上$52.2 嘅服務費折合總共574蚊!以5個人嚟講呢一餐嘅價錢亦相對合理.
Type of Meal
Lunch