於「八百碗」吃過豬油渣麵後,太座提議食一點甜品。講到响東大街食甜品,「呂仔記」可說是其中一個必然之選了。又係經公仔箱介紹過,這夜人客卻不多。於寒冬中,筆者希望食一啲較heavy嘅甜品禦寒,想叫熱紫米露,豈料紫米露($11)只有凍冇熱的。算吧,凍就凍啦。太座零食癮發作,叫了一客魚蓉燒賣($12)。從雪櫃裡攞出嚟嘅紫米露,甜品料已漿成一大舊,要特意弄散。材料是頗多的,甜度適中,不過顏色呈死灰,感覺有啲怪;魚蓉燒賣一客八粒,不是一般魚肉做的,是用了黃膳,所以味道是與別不同的,淡淡的帶有黃膳獨有的油甘香。天寒地凍,來一客燒賣「吉吉下」,是香港獨有嘅飲食文化。

天寒地凍,來一客燒賣「吉吉下」,是香港獨有嘅飲食文化。
2009-11-18
$11 (Other)