2017-06-20
上環多左好多食肆,一般我以為都係restaurant and bar,今次就試左少見既韓國餐廳。餐廳用restaurant and bar既佈局,出面座位可供吸煙人士使用。bar係開放式既,客人可以選擇坐樓面既四方枱或bar seats。兩名妙齡美女招呼客人😍唔係特別肚餓,所以只叫左一份牛肉雪龍湯,鐵板雞飯同兩杯野飲。牛肉雪龍湯牛肉唔係餐牌上三花趾既部位,湯亦冇咁白,不過牛肉都唔算鞋,白蘿蔔煮得很入味,清新不膩,口感軟淋,友人同我都食左好多。湯是重中之重!清甜(大概因為落左好多白蘿蔔),富牛味,白飯唔該!!為此,我特登search左雪龍湯既來歷。原來雪濃湯原名先農湯,係韓國先農祭時先會飲用。由牛腿骨以長時間熬製而形成乳白色的湯。味清而純,全因只用蔥和鹽調味。 鐵板雞飯雞肉非常嫩滑,醬油令我諗起三杯雞,不過佢會比較似甜燒汁多過豉油。空口食雖然好香,但會有d鹹,配飯就非常好。兩個主菜都有韓式泡菜:今次係青瓜仔,白蘿蔔同豆芽菜。店不似傳統韓國餐館供應免費的泡菜,如想吃可以係餐牌度叫泡菜拼盤。飲品係梅花秀梅酒同citron soju Mojito梅酒酒味好重,梅味後來先出現,和濃味既肉食會係好
飲品係梅花秀梅酒同citron soju Mojito
梅酒酒味好重,梅味後來先出現,和濃味既肉食會係好既配搭。店員會提供一杯冰,可自由選擇是否要on the rock。
Mojito酒味較輕,薄荷味反而更突出,配合柚子蜜,甜甜地又清新,適合女士們。輕輕一個便食,同朋友暢談一番,是寧靜又恰意的好地方。