2019-06-06
約咗朋友入大埔食飯,朋友建議去大尾篤食忠誠,所以就由大埔墟火車站坐20c小巴入去,車程大概15至20分鐘。可能係因為閒日加天雨嘅關係,我哋8:00左右入去係唔需要等位,但係餐廳望落去都有8成門。所以如果要禮拜五、六,日嚟食飯的話可能要先訂位會比較好。餐廳食物種類唔少我哋三個女仔就嗌左以下呢啲食物:泰式炒金邊粉。一個好普通嘅金邊粉柚子沙律。味道唔錯酸酸甜甜,上面耍左啲攦過嘅椰子絲,柚子份量唔少。咖喱軟殼蟹加蒜蓉包。軟殼蟹同咖喱係分開上,所以軟殼蟹唔會浸到淋哂,咖喱口感唔錯。蒜蓉包要另外帶,略嫌唔係太夠蒜蓉味。泰式燒牛柳。呢碟有啲驚喜,我哋嗌咗七成熟,牛汁嫩滑,有牛味。牛肉串燒。串燒每款肉要嗌四串。牛肉串燒相比起燒牛柳就有點失色,普普通通。甜品拼盤。有好多木薯,個人比較欣賞個椰汁西米糕。呢間泰國菜水準ok, 但係又未至於好食到要特登入嚟食嘅。
餐廳食物種類唔少
我哋三個女仔就嗌左以下呢啲食物:
金邊粉
泰式炒金邊粉。一個好普通嘅金邊粉
西施柚沙律
咖喱軟殼蟹
燒牛柳
牛肉串燒
甜品拼盤。有好多木薯,個人比較欣賞個椰汁西米糕。
呢間泰國菜水準ok, 但係又未至於好食到要特登入嚟食嘅。