2020-05-13 3715 views
好友為我慶祝生日,帶我去食意大利菜訂左8:15pm,準時到達餐廳,店員指食客未走,安排我地到高枱暫座,有位置時換俾我地。等左15分鐘,又有店員黎叫我地落單,再過10分鐘,再有另一店員問我地要唔要坐喺度食唔轉位... 咁我唔等都等左半個鐘...而且個子唔高ge我地坐高凳確實唔容易終於獲安排座位,馬上落單,食物上菜速度非常快未開始食餐包,意粉已經到了。前菜係CESTO di VONGOLE白酒煮蜆配蒜蓉包,看似平凡,但食落卻有驚喜。蜆肉肥美而且味道鮮甜,美中不足在有幾隻蜆有沙。蒜蓉包亦毫不吝嗇,每片麵包兩面都充滿蒜蓉,配合蜆汁食更加美味。FETTUCCINE ai QUATTRO FORMAGGI e FUNGHI芝士汁好creamy好香但唔會覺得好膩,菌味亦好香濃PIZZA alla SALSICCIA有得轉薄餅底,配料味道惼咸。我地眼闊肚窄,食左兩件就食唔到了,店員為我地分兩份帶走。最後當然唔少得甜品,TIRAMISU入口有好香杏仁味,中間手指餅唔會好濕,整體味道都不錯。
好友為我慶祝生日,帶我去食意大利菜

CESTO di VONGOLE

PIZZA alla SALSICCIA