2022-03-27
福岡漢堡扒 漢堡扒呢樣野真係豐儉由人,好嘅-每啖都充滿汁水與脂香,係極級體驗。差嘅-每啖都如紙皮般乾柴,連垃圾都不如。而呢間漢堡扒專門店,最終質素如何都取决於你嘅雙手。 聽到個名有「福岡」兩個字,又專買·和牛·漢堡,十個人有九個都會覺得係來至日本,咁恭喜你,完全中哂計啦。其實佢係韓國嘅過江龍店fukuoka hambageu,聽完個英文名係咪覺得韓風重咗好多呢?fukuoka hambageu 創立後,8年內已經喺韓國多區設有多間分店,仲有埋特許經營商。而登陸香港尖沙咀後,店舖都同韓國冇乜分别。入到去都見到每個位都有個燒肉店先見到嘅迷你抽氣煙囪,但座位都係比較緊迫,full house嘅時候一定好震撼。 食物選擇同韓國當地大致上相同,有最主要嘅自己燒漢堡扒餐,漢堡扒嘅size有得自己揀大中細。多人食可以叫多個飯,亦可以叫有扒有飯嘅套餐,有選擇困難症嘅你都有福了。 兩人套餐(ver.4) 套餐有四個version,但食完先發覺兩個人叫套餐就真係太飽了。大家可見到,每人都有一大球肉餅,仲有碗大飯,cp值就中上啦。 一大塊牛肉球我就用鐵鏟仔分到10-15小片出黎,再將佢放入232度嘅岩石上燒
兩人套餐(ver.4)
一大塊牛肉球我就用鐵鏟仔分到10-15小片出黎,再將佢放入232度嘅岩石上燒熟。但岩石一上枱仲熱過滾水嘅兩倍, 容易燒燶,建議放多一陣再燒,唔夠熱可以叫職員換石。
牛肉本身都已經有足夠油份,所以唔洗好似燒肉咁加油先再燒,但肉放得耐咗都會黐底。經過無數嘅失敗同黐底,我發現咗個最高嘅燒法:
- 熱石上枱後放一陣,再用鐵鏟分一舊仔,再放入岩石壓扁(要手快如果唔係會黐著個鏟)。
- 煎到一面變得有焦皮時,用筷子同鏟雙手調反轉塊肉,再快速煎至變色即可(呢面唔洗煎到有焦皮,如果唔係會過熟。加上佢咁大膽放舊生嘅組合肉俾你,品質唔會差得去邊,除非佢想食死人,內裏微生都得。)
跟咗以上嘅方法之後(p.s.一定唔係最好嘅食法,以上只供參考),應該會有一面焦燶嘅脆皮,一面乃保留漢堡肉本身嘅嬌嫩。內裏微粉而有澎湃嘅汁水,肉味香濃而脂香在你口腔中四處飄散。
下面嘅蛋似係爐邊燒蛋,要襯仲有蛋汁嘅時候就要食咗佢,尤其係吸收咗肉嘅油份。配有淡味甜醬油,鹽,麻醬生椰菜同泡菜,用作解膩。如果沙津有多D唔同款式嘅蔬果就更好。
芝士泡菜豚肉丼飯
話明二人份,肉量都唔少架。望落紅潤,肉片薄透,偏向肥腻,但辣醬非常香口,加埋熱溶芝士/椰菜/泡菜後口感意外地圓潤平衡,非常之下飯,可以一試。