6 day(s) ago
就快完結2024,為左慰勞自己,所以食返個放題開心下。朋友住屯門推介左一間平靚正嘅放題。這間放題位於屯門時代廣場二樓,喺平時商場與商場通道嗰層,要落一層,即係麥當勞扶手電梯落一層。這間放題麻雀雖小,五臟俱全。枱好大,就算兩個人都可以坐卡位,都好舒服。入去之前店員為我們點好湯底,我們點咗最貴個C餐,最多野食,食足120分鐘。這間放題主打台灣食品,同埋飲夜茶,啱曬平時飲唔到早茶嘅我。落咗單之後出去巡下,見到有熱葷,台灣肉燥飯,香鹵豬手,五香牛腩,蘿蔔牛肚。還有不少甜品,如椰汁紫米露,香芒布丁,黑糖仙草,鮮桔愛玉,法式燉蛋,椰汁紅豆糕。第一時間夾咗法式燉蛋同椰汁紅豆糕試試。他們甜而不膩,質量好,而且不算細件,份量不錯。到最後食完晚餐,每一款甜品都有試下,每一款都唔會令你失望。他的甜品真係要讚讚。朋友同我都好鍾意食點心,而且對點心又一定嘅要求。今晚所點各款嘅點心,即叫即蒸,分量十足,所有點心都係平時食開,有啲唔喺孖寶入面,已經好耐冇食奶黃包,他做得特別香滑,十分推介。香滑奶黃包/大良炸鮮奶/菜苗餃/蝦餃/粉果/燒賣/芒果糯米糍/叉燒包另外佢都可以點一啲台灣嘅小食,酥炸杏鮑蔬,椒鹽四季豆,麻辣鴨
這間放題主打台灣食品,同埋飲夜茶,啱曬平時飲唔到早茶嘅我。
第一時間夾咗法式燉蛋同椰汁紅豆糕試試。
香滑奶黃包/大良炸鮮奶/菜苗餃/蝦餃/粉果/
燒賣/芒果糯米糍/叉燒包
另外佢都可以點一啲台灣嘅小食,酥炸杏鮑蔬,椒鹽四季豆,麻辣鴨血,豬血糕,台灣香腸,梅香地瓜條,甜不辣。
其中杏鮑蔬和四季豆有驚喜,第一口咬落去杏鮑菇,好彈牙,不會好油膩。四季豆原來同椒鹽可以咁配搭,令人停唔到口。
梅香地瓜子我都好鍾意食㗎,酸酸甜甜,老少皆宜。
食完呢啲台灣小食,覺得好似去完夜市咁,滿載而歸。
P.S.豬血糕係炸起嘅,所以好硬,在一嚿之後,我把它們放落熱湯,浸返淋,最後先食。雖然好好食,但始終因為係糯米,所以食兩三件就已經脹胃。如果像我沒有朋友可以分享,要慎點豬血糕和食用次序哦。
講返個主打澳洲和牛火鍋,店員一上來就為我地送上肥牛和牛板腱。朋友同我都覺得牛肉鮮甜,絕對係一個好好嘅開胃菜。
另外我們點了好多海鮮,有海蝦,鱸魚片,扇貝,魷魚,蝦滑,墨魚滑和青口。
我特別推介他的蝦,真係好大隻,每次只可以點四隻,我地點左幾輪,最後都係要點它做終結,可想而知,今晚蝦蝦係我哋嘅主角。同時希望2025年,大家都可以哈哈大笑。
滿分為10分(一分最低,10分最高)
食物:9.5
環境:9