2024-09-29
同朋友傾開佢鐘意係香港發掘高質嘅omakase,然後介紹我呢間位於銅鑼灣嘅鮨逸!$1580 逸套餐包25品,湯及甜品,內容豐富而且質素很高。先來蟹肉水雲髮菜,冰冰涼涼,酸酸甜甜好開胃。安康魚肝,柚子酸汁,魚香味重,但一啲都唔腥。食日本菜就想飲sake, 請了年青的餐廳經理推介一下, 佢介紹左呢支大嶺三粒米,如白酒般配餐,清甜順滑易入口。然後就是精彩的貝殼類:汁煮黑梅貝, 粒貝刺身,北寄貝刺身。帆立貝,師傅細心𠝹紋,更見彈牙。沖繩小龍蝦刺身,簡單配wasabi , 豉油。鮮甜爽口彈牙,龍蝦頭仲會留低拎去煲湯!油坊主,白身魚,厚彈,油脂比例高達40%,重魚油香而家係秋刀魚嘅季節,很慶幸呢晚可以食到新鮮,香氣獨特嘅秋刀魚刺身。蟹膏蟹肉豆腐,配黑魚籽。鰤魚刺身,配柚子胡椒。北海道牡丹蝦配蝦頭膏,蝦膏超級香好濃。北海道仙凰子真蠔,配土佐醋啫喱,蠔身厚,鮮甜蠔甜。白劍貝,配柚子皮。黑鯥魚, 火炙過魚肉仍然軟淋,油粉充份釋放。筋子壽司,配柚子皮。醬油漬吞拿魚,配北海道馬糞海膽。北海道紫海膽,配魚子醬,用紫菜天婦羅盛載,完全不覺腥,更顯清甜。炸金鯛,熱辣辣,魚皮魚磷好香脆。磯煮鮑魚得嫩,配蟹膏醬甘香。
先來蟹肉水雲髮菜,冰冰涼涼,酸酸甜甜好開胃。
安康魚肝,柚子酸汁,魚香味重,但一啲都唔腥。
油坊主,白身魚,厚彈,油脂比例高達40%,重魚油香
蟹膏蟹肉豆腐,配黑魚籽。
鰤魚刺身,配柚子胡椒。
北海道牡丹蝦配蝦頭膏,蝦膏超級香好濃。
北海道仙凰子真蠔,配土佐醋啫喱,蠔身厚,鮮甜蠔甜。
白劍貝,配柚子皮。
黑鯥魚, 火炙過魚肉仍然軟淋,油粉充份釋放。
筋子壽司,配柚子皮。
醬油漬吞拿魚,配北海道馬糞海膽。
炸金鯛,熱辣辣,魚皮魚磷好香脆。
磯煮鮑魚得嫩,配蟹膏醬甘香。
土佐醋啫喱松葉蟹肉蟹膏壽司,炸紫蘇葉好脆。
Ottoro 拖羅手捲,魚油澎湃。
北海道白海膽,灑上沖繩雪鹽,有餘雪糕般香滑。
最後以清甜滿有蛋香的一口玉子布丁為25貫作結。
湯物以剛才食完刺身嘅沖繩小龍蝦淆製成小龍蝦舞茸湯,湯頭清甜,蝦頭多肉我也不放過。
甜品係日本赤肉蜜瓜配士多啤梨雪糕,以自然嘅甜味完整左呢餐高質晚餐。
果然每家廚師發辦都有其特式,今次嚟到鮨逸令我認識到更多日本魚類,貝類,又豐富了眼界和大大滿足味蕾!