2019-12-03
石亭居酒屋250 day-iversary既celebration揀左食日本野,黎到呢間位於尖東既小小居酒屋,貪有空間享受下二人世界。-餐廳做緊19週年優惠,多款刺身都有優惠。男友最愛就係食魚生,呢間真係好啱魚生愛好之人食-帶子裙邊小食前菜黎,有青瓜絲,海帶,蟹柳絲,木耳絲,食落好有口感,帶有少少辣味,幾惹味。-雞泡魚干好特別既一碟, 好腍身,質感有啲似烤魷魚干,鹹鹹地,唔點醬都好惹味,好啱下酒,配啤酒一流,下次一定翻兜-廣島蠔同象拔蚌象拔蚌好新鮮又清甜,切條上,咬落好爽口。廣島蠔就好鮮甜,啲汁夠酸,俾埋青檸可以加酸,同蠔既海水味好夾 - 池魚薄片有優惠,切得好薄,擺盤非常靚,每片厚度均勻,好考刀工同手勢,完全唔腥,非常之新鮮。配搭埋特調醬汁,薑、蔥同辣蘿蔔油,好夾。-吞拿魚刺魚三點盛(赤身,中腩,大腩)厚度絕對唔欺場。赤身:無筋,油脂唔多,唔怕肥膩,清新感滿滿;中腩:比較軟腍,魚味較重,食落好甘香;大腩:最極品,油脂分布平均,口感順滑 一入口會有溶化既感覺,建議蘸豉油食。同一時品嘗三種拖羅,完全係幸福嘅感覺啊-清酒煮蜆蜆肉非常飽滿,每一顆都好大粒,食得出好鮮甜同埋清理得好乾淨,完全
帶子裙邊
雞泡魚干
廣島蠔同象拔蚌
象拔蚌好新鮮又清甜,切條上,咬落好爽口。
池魚薄片
吞拿魚刺魚三點盛(赤身,中腩,大腩)
清酒煮蜆
蜆肉非常飽滿,每一顆都好大粒,食得出好鮮甜同埋清理得好乾淨,完全冇沙,連清酒湯都可以飲埋。
串燒雞翼 雞腎 牛舌
好鹹好重口味,但食完再飲啖啤酒真係好爽。雞腎燒得好脆,入味;雞翼切開左黎燒,好方便食,雞皮帶少少焦香;牛舌就爽口,有好重既油香,但食落係有牛肉的口感。
稻庭烏冬
食完重口味串燒後食好正,好清,烏冬煮得好彈牙,唔會酸,仲有好多配料添
海膽壽司 同帶子壽司
海膽鋪滿左成個軍艦,好鮮甜好美味;帶子好大粒好嫩滑,又新鮮。