2017-09-29
講起嚟真係有啲搞笑,已經讀到Year 3喇,我先第一次食新can沙律。考完DSE後成日坐,又日日食canteen,搞到我肥咗唔少。所以近年開始識得欣賞沙律。本來諗住去食早餐,但11點都未到已經冇得賣(Year 1嗰陣1130都仲有)。沙律都仲prepare緊,所以未出齊啲款,但都有五款揀喇。喺度買沙律分細盒($26)同大盒($31),基本上揀幾多款都OK,但如果你叫咗啲好佔位嘅菜,裝唔落就冇架喇。今次個份量比我想像中多,姨姨都肯將啲輕嘢菜放底,上面用重嘅嘢壓住,咁就可以裝多啲喇,幾nice~哈蜜瓜好甜好稔,而且叫呢款佢會最後放,通常唔會點減少其他菜喺份量~似係羽衣甘藍? (google 過,但都係唔太識分)拌菠蘿汁,帶少少菠蘿肉,味道酸甜開胃,而且比沙律醬低脂得多~菜好爽脆,質地有啲似油炸紫菜,味道微甘,不論味道定質感都相當吸引。長通粉比較厚身,有煙韌有咬口,係我鍾意嘅軟硬度~一入口已經嚐到濃濃嘅橄欖油香,長通粉仲拌有杏仁片同香草碎。估唔到canteen salad都咁講究。原來通粉仲混入咗少量豌豆。大粒、飽滿,加咗入去絕對係明智決定~仲有一半係生菜,但就係拌沙律醬。味道都唔錯,但就驚
今次個份量比我想像中多,姨姨都肯將啲輕嘢菜放底,上面用重嘅嘢壓住,咁就可以裝多啲喇,幾nice~ 哈蜜瓜好甜好稔,而且叫呢款佢會最後放,通常唔會點減少其他菜喺份量~
似係羽衣甘藍? (google 過,但都係唔太識分)
菜好爽脆,質地有啲似油炸紫菜,味道微甘,不論味道定質感都相當吸引。 長通粉比較厚身,有煙韌有咬口,係我鍾意嘅軟硬度~
仲有一半係生菜,但就係拌沙律醬。味道都唔錯,但就驚佢肥。
成盤沙律混合咗鹹、酸、甜、甘味,層次豐富,口感多樣,絕對比POLY其他沙律優勝~