2023-10-22
10月起帝逸酒店Alva House推出全新晚市自助餐以和牛同蟹做主題🐂🦀作為10月嘅頭炮,我地都快手出番個食評先🥰🔥懶人整體評語睇呢到:選擇幾多,壽司刺身同甜品最出色👍🏻仲有生蠔🦪可惜係和牛同蟹肉嘅菜式都比較一般,主題唔突出…………………………詳細點評……………………………🔻海鮮區8款海鮮包括:龍蝦、龍蝦鉗、長腳蟹、麵包蟹、藍青口、青口、翡翠螺同蝦🦐❥生蠔比較細隻🦪不過幾Creamy,係回本位!❥長腳蟹肉質飽滿🦀,而且充滿鮮味🤤!❥龍蝦肉質彈牙🦞,其他海鮮就發揮正常.🔻刺身及壽司區7款刺身包括:三文魚、油甘魚、吞拿魚、赤蝦、鯛魚、希靈魚同八爪魚🐙❥刺身肥美,特別係三文魚同赤蝦味道鮮甜😍❥壽司選擇多🍣,最特別一定係三文魚海膽壽司同吞拿魚蓉三文魚籽壽司杯.🔻前菜及沙律區沙律選擇唔少🥗,煙三文魚、Parama ham同芝士都有齊.🔻熱葷區有幾款用蟹🦀/和牛🐃做主題嘅菜式包括黃金蟹、潮式蟹棗、花膠蟹肉海王羹、蟹肉蘑菇、蟹粉小籠包、紅酒燴和牛面肉、和牛野菜串燒❥可惜蟹肉同和牛嘅菜式唔突出,有啲失望😭❥串燒同天婦羅都係現場即製🍤,選擇多而且好食❥即煎鵝肝都係必食🦆,肥美油潤入口好香❥片皮鴨、乳
10月起帝逸酒店Alva House推出全新晚市自助餐
以和牛同蟹做主題🐂🦀
作為10月嘅頭炮,我地都快手出番個食評先🥰
🔥懶人整體評語睇呢到:
選擇幾多,壽司刺身同甜品最出色👍🏻仲有生蠔🦪
可惜係和牛同蟹肉嘅菜式都比較一般,主題唔突出
…………………………詳細點評……………………………
🔻海鮮區
❥生蠔比較細隻🦪不過幾Creamy,係回本位!
❥長腳蟹肉質飽滿🦀,而且充滿鮮味🤤!
❥龍蝦肉質彈牙🦞,其他海鮮就發揮正常
🔻刺身及壽司區
❥刺身肥美,特別係三文魚同赤蝦味道鮮甜😍
🔻前菜及沙律區
沙律選擇唔少🥗,煙三文魚、Parama ham同芝士都有齊
🔻熱葷區
有幾款用蟹🦀/和牛🐃做主題嘅菜式
❥可惜蟹肉同和牛嘅菜式唔突出,有啲失望😭
❥串燒同天婦羅都係現場即製🍤,選擇多而且好食
❥即煎鵝肝都係必食🦆,肥美油潤入口好香
❥片皮鴨、乳豬同燒牛肉都值得推薦❤️🔥
❥另外仲有印度菜、Pizza同中菜,但係就冇乜特別
🔻甜品區
甜品選擇超多,而且質素幾好😍
❥有香蕉朱古力蛋糕🍫、焙茶Opera、榴槤蛋捲、cheese cake、芒果拿破崙、朱古力撻等等
🔻雪糕
除咗Häagen-Dazs,仲有自家製嘅Gelato🍦當中仲有榴槤口味!