Restaurant: Cafe 2 Oyster n Grill
Terms & Details:
2017-12-27 1176 views
自從港鐵港島線伸延至西營盤,真係方便咗好多,而我嘅搵食範圍亦擴闊左好多。 今晚朋友約我去一間餐廳食斧頭扒,餐廳地點非常方便,係大學站出,行3分鐘就到。餐廳燈光柔和,感覺輕鬆浪漫。周打蠔肉湯  $68蠔肉湯湯色呈深黃色,加入忌廉打到好幼滑,中間仲有一隻蠔肉添~ 飲落蠔味濃烈,啖啖鮮味。正!炭燒海鮮拼盤 $298 睇過我食評都應該知我有選擇困難症,所以每次見到拼盤都會必點,因為樣樣都有d,可以樣樣都試到。海鮮拼盤有燒帶子、燒大蝦、翡翠螺同埋燒魷魚,上枱已傳黎陣陣炭燒香。帶子經香煎得十分香口,入口鮮嫩香軟。大蝦肉質爽口彈牙。翡翠螺爽脆鮮甜。魷魚煙煙韌韌,配上特製醬汁,鮮味更出。蟹肉流心蛋釀大啡菇 $138啡菇有我拳頭咁大呀~ 裏面裝滿蟹肉再加入芝士、蛋入去焗,再係面層鋪上魚子。一刀切落去,半生熟流心蛋嘅蛋汁瞬間湧出。啡菇同其他材料焗到好香口,蟹肉頗多,再加埋魚子一齊咬,口感好豐富。炭燒澳洲斧頭扒 - $698終於試到斧頭扒,真係成把斧頭咁,有成40安士,除左大件之外,仲有一定嘅厚度。我同老公兩個的話,一定食唔晒,所以最啱同朋友一齊食飯試~ 侍應仲好細心,會幫我地切件再上枱,咁就可以舒舒服服咁

餐廳燈光柔和,感覺輕鬆浪漫。

周打蠔肉湯  $68
周打蠔肉湯

炭燒海鮮拼盤 $298
炭燒海鮮拼盤

蟹肉流心蛋釀大啡菇 $138

炭燒澳洲斧頭扒 - $698
炭燒澳洲斧頭扒
侍應仲好細心,會幫我地切件再上枱,咁就可以舒舒服服咁食啦。斧頭扒入口有好香嘅炭香味,咬落外層香脆,一啲都唔韌,而且肉味頗濃,仲好juicy。

法國Rougie鵝肝意大利飯 - $178
法國Rougie鵝肝意大利飯
鍾意食鵝肝嘅人,一定會識Rougie 呢個法國頂級品牌。
意大利飯軟硬適中,味道一流。鵝肝煎得好香,入口外脆內嫰,口感細滑,而且入口融化,口腔充滿住鵝肝嘅甘美,好想食多件呀~

鐵板朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕 $58
鐵板朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕
甜品好特別係用鐵板上,而且得好精緻。Brownies口感濕潤又帶啲酒香,味道都好好味。好滿足~
2017-12-11
Type of Meal