2022-07-27
外賣自取6杯凍飲,同一張單,唔明白點解咁都唔俾個膠袋裝住。去到攞嗰時候,職員先一杯一杯拎出嚟,連問個客需唔需要膠袋嘅意欲都冇。向職員提出要求,職員表示要收取5毫膠袋費,即使向職員詢問 政府膠袋徵費規定,冰凍或冷凍的食品(不論其包裝方法)是否可獲豁免,職員只是態度冷漠重複一句「公司規定」就算。心想職員其實都只不過按本子辦事,如果免費俾咗個膠袋我咁邊個揞呢5毫出嚟呢,無謂做個西客要人難做啦,所以我都禮貌以待不再多說。不過見到人哋買2杯嘢飲,都有用紙托托住先入膠袋。而我6杯嘢就由得佢哋喺個膠袋度東歪西倒,見到個職員啲西態度同神情都費事要求紙托了,畢竟我係嚟買嘢,唔係嚟買氣受。其實作為普通客人,唔係介意呢5毫同個紙托,但係職員嘅基本服務同態度都冇,就更毋論買咁多杯,公司都唔可以提供一個合情理嘅膠袋了