2021-02-17
由於入住時,正值晚市堂食暫停嘅防疫措拖依然生效,未能到餐廳用餐,所以會改為在客房中用膳Room Service,可以選擇六點、六點半或者七點,餐飲實在太豐富,兩個人都未必食得晒。6道菜的海陸盛匯精品晚餐 (適用於星期五、六及公眾假期) (如非套票,單食每位$478)最令人驚喜嘅係佢有多款海鮮,刺身,鴨肝多士做前菜,主食亦有多款選擇可以於入住時決定。也有餐包,飲品,餐湯是龍蝦湯等等。如果冇特別要求,大概八點左右會上甜品,甜品都有五款!多款餐包提供凍海鮮盤 ( 龍蝦 · 小白蝦 · 青口 · 扇貝) 個款海鮮都係比較清新嘅凍盤,份量都好多,有一隻龍蝦,四隻蝦,數隻青口及兩隻扇貝,本身味道比較鮮,較為淡口味,可以點上醬料提升豐富度及鮮味。雜錦刺身 刺身方面有多款包括三文魚,吞拿魚,另外一款油甘魚及赤蝦刺身,整體頗有鮮味,有提供芥末及刺身豉油。香煎鴨肝配黑醋醬我最愛呢款係香煎鴨肝,非常香脆要趁熱食,而且裏面熱辣辣好濃郁嘅香氣,加上香脆多士及黑醋醬,多款水果包括草莓、藍莓等等,令整體口味清新得多。龍蝦湯 龍蝦湯方面也是比較前期享用,口味香濃,龍蝦味比較真。自選主菜 胡椒香料煎牛肉眼配雜菌及洋葱醬
如果冇特別要求,大概八點左右會上甜品,甜品都有五款!
多款餐包提供
凍海鮮盤 ( 龍蝦 · 小白蝦 · 青口 · 扇貝)
雜錦刺身
香煎鴨肝配黑醋醬
龍蝦湯
龍蝦湯方面也是比較前期享用,口味香濃,龍蝦味比較真。
自選主菜
胡椒香料煎牛肉眼配雜菌及洋葱醬
牛肉眼比想像中鬆化,而且胡椒等香料也比較香。旁邊的蔬菜類別非常有心思,整到好似一隻船,五成熟實屬不錯之選。
香煎比目魚柳配煙肉茄蓉及紫蘇薯蓉
比目魚柳表皮也較為香脆,魚肉質感香滑沒有骨,下面有好多煙肉番茄蓉,令層次更豐富。
甜品拼盤
玫瑰紅桑子蛋糕,茉莉牛奶朱古力蛋卷,綠茶奶凍,焦糖千層餅,榛子朱古力忌廉泡芙
甜品方面選擇很多,基本上胃口已經用清光,每樣最多試少少,我就比較喜歡榛子朱古力忌廉泡芙,外層榛子朱古力包裹着清新鬆化的忌廉泡芙,甜得來又清新!
茶或咖啡
選擇了凍檸茶,凍檸水,也是西餐的不錯飯後飲品。