2017-10-06
爸爸60大壽 搞盡腦汁諗邊度食 搵左好幾間港島區既中餐館 終於決左左「李公館」本身係waitlist既我 好好彩獲得訂座確認 電話訂座既時候會問你需唔需要預留特別菜色 我話我上網睇下再覆佢 其實我好多野想試 所以要諗真d到底食咩 最終留左「冰鎮咕嚕肉普通版」、「壽包半打」、「茶燻雞」🐔六個人有兩碟前菜 都幾大碟 一碟係花生 一碟係辣味芽菜 預訂三個菜點夠我地六個大胃王 最終點左8個菜飲個杏汁豬肺湯熱下身先 雞腳煲到好淋 應該真係老火湯 豬肺都無異味 👍🏻湯係奶白色既 岩岩好分哂六個人預訂菜「茶燻雞半隻」老實說茶燻唔算出 但勝在個雞超滑 唔會乾爭爭 雞皮都夠哂脆呢個就係店員推介既花雕蒸花甲 隻隻都好大隻 無沙 花雕蒸 無其他既調味 所以食得出鮮味呢個蟹肉蛋白米通 又係好似必點 所以就試下佢啦 有8舊 夠分有凸 呢個味道就比較淡 如果再濃d就更好薑汁炸鮮奶 我最愛炸鮮奶唔多地方有得食 貴都要點啊!$108相比起其他野係偏貴 不過千金難買心頭好 點沙糖食是常識吧 不過唔點先食到薑汁味 上網睇籠仔蒸飯評分好高 一於就試下啦 唔講隻蟹咩味 因為我皮膚唔好 所以無食 但係個糯米飯好食到唔識形容
六個人有兩碟前菜 都幾大碟 一碟係花生 一碟係辣味芽菜
預訂三個菜點夠我地六個大胃王 最終點左8個菜
上網睇籠仔蒸飯評分好高 一於就試下啦 唔講隻蟹咩味 因為我皮膚唔好 所以無食 但係個糯米飯好食到唔識形容 我地六個人講左18次好好食 姐係平均每人三次 因為重要既事要講三次個糯米飯吸收哂蒜味 飯質又好適中 唔會太硬
煎蓮藕餅 排成井型 好似層層疊咁 唔知我拎底果舊先會點呢😂呢個唔係我預期中既口感 我以為係好似芋頭磚咁粉粉地 原來大錯特錯 呢個係彈牙既 係魚肉加蓮藕 我唔太喜歡食魚肉 所以都係食左一舊試下就算 食到有蓮藕粒係爽既
重頭戲「冰鎮咕嚕肉普通版」$188 我電話預留左
黎到想轉做特別版 係唔成功既 因為係預訂菜式 不過唔緊要啦 普通同特別版 我相信味道係一樣既 只係特別版有燈 影相會吸晴d姐 但呢個上到枱個個都爭住影 📸 第一舊未夠凍 所以我地撈多幾下 等多陣先食就好好多 呢個無平時既咕嚕肉咁酸 仲多左陣甜味
大壽有咩理由唔食壽包 $72半打 係紫薯 !仲以為呢類中菜館得最傳統既豆沙或者麻蓉 不過爸爸就表示都係傳統好食d 因爲佢覺得唔夠甜
呢個甜品一人一碗 鮮奶燉桃膠 聽到個名都覺得好補好滋潤個奶就甜左少少 飲埋呢碗真係飽到喊