2015-03-22 6321 views
今晚難得同朋友聚舊,一班人去到旺角從溫逝去日子,天氣悶悶熱熱,大家最後決定食D重口味既韓燒開心下。一行人上到去Bbq7080,睇個名就知係為我地70,80後而開。出𨋢一望,地方雖然唔大,但座位尚算寬敞,燈光光猛,非常岩班人出黎gathering聚腳,吹下水食下野行到熱晒,未叫野食就先點左罐桃汁,味道okay唔會太甜痴喉,順帶一提,任飲既玄米茶夠凍夠濃味,不俗!前菜係滑豆腐,酸酸甜甜既汁開胃,為之後做好準備!順帶一提,所有服務員都係正宗韓國人,服務非常貼心,仲問我地係咪第一次黎,解釋俾我地聽要先開爐一段時間,等Pan熱左先放食物,燒好一面,待肉汁一出就反轉,之後再稍燒就食得。我地點左豬皮,帶子,豬頸肉牛舌豬皮(必須配黃豆粉!)先燒背面,待變硬再燒反面,等佢變金黃起卜就可以剪碎分黎食!口感有別平時既豬皮,煙煙軔軔反而似係燒年糕,配店員姐姐介紹既黃豆粉確係一絕(小心豬片過沒度活躍會跳起身)帶子+wasabi oyster 醬帶子同醬汁一必用錫紙包好,未燒賣相已經好吸引,幾乎成為朋友既刺身。一路燒醬汁香味邊飄出黎,由於係店員姐姐親自幫我地燒,所以火喉控制得相當好,無煮到熟到爛晒,大約係7,8成

我地點左豬皮,帶子,豬頸肉牛舌

豬皮(必須配黃豆粉!)
(小心豬片過沒度活躍會跳起身)

帶子+wasabi oyster 醬
帶子同醬汁一必用錫紙包好,未燒賣相已經好吸引,幾乎成為朋友既刺身。一路燒醬汁香味邊飄出黎,由於係店員姐姐親自幫我地燒,所以火喉控制得相當好,無煮到熟到爛晒,大約係7,8成熟。建議叫呢個既朋友都叫店員幫手燒一下!可以乘機同店員姐姐交流交流,come沙密打!

濟洲黑毛豬後豬頸肉
比起泰式豬頸肉更彈牙,但唔會咬唔開,每件都肥瘦均衡,任君選擇!因為肉質唔會太吸汁,建議點濃味既面鼓亦唔會太咸!

牛舌薄
經典牛肉燒必點。有水準,爽口,唔軔,一口一件,佐酒配海鹽一流!

整體服務同食物質素都良好!有機會絕對會再戰!

店內
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 烤豬皮
  • 黑毛豬豬頸肉