夜。鐵板燒

Yoru Teppanyaki
2023-08-28 327 views
和哥27/08生日🎂我訂咗山林道「夜•鐵板燒」,繼上次「4月生日飯」後encore ,今晚係一位女師傅為我哋煮食,好健談,煮嘢好好食🤤,佢話今晚有5枱客人都係慶祝生日🎂,而與我們同房的一家3口亦係慶祝生日,巧合地對方都係今日正日,兩位壽星仔都係著白色T恤,同年青大隻💪🏻有型😎,對方仲請我哋食生日蛋糕🎂添,朱古力流心蛋糕好好味😋。晚餐頭盤-魚生併盤個貝類🐚刺身就麻麻哋其他魚刺身就好鮮甜👍🏻,第一次食鐵板和牛壽喜燒,味道同平時食嘅好唔同,煙燻鴨肝亦好好味😋,煙燻冇咗平時嘅油膩感外喺口腔度仲有多重味道👅好好味,當然有我最喜歡嘅「企鱗金目鯛」外皮好脆魚肉好滑(我認證咗「企鱗」係魚嘅問題,唔係師傅技術問題🤣🤣🤣),今次個醬汁同上次唔同,我覺得今次個汁夾啲😃。龍蝦🦞湯非常鮮甜配和牛炒飯無得輸,和哥特品提到個甜品🍧喺有柚子啫喱,入面蒟蒻粒好有口感為餐桌點上完美句點。食鐵板燒有個重要原素就喺同師傅嘅互動溝通,好嘅氣氛令餐點錦上添花,所以話好嘅餐點除咗食材,廚師技巧,仲有就係「食人」即係對手/對象,一路食一路傾,聽師傅介紹每道菜色特點,慢慢細嚼當中味道,開開心心🥰滿足快樂咁享受飲食過程,食飯最緊要開心😃

食鐵板燒有個重要原素就喺同師傅嘅互動溝通,好嘅氣氛令餐點錦上添花,所以話好嘅餐點除咗食材,廚師技巧,仲有就係「食人」即係對手/對象,一路食一路傾,聽師傅介紹每道菜色特點,慢慢細嚼當中味道,開開心心🥰滿足快樂咁享受飲食過程,食飯最緊要開心😃。期待下次再到「夜·鐵板燒」的經驗。
2023-08-27
$2000 (Dinner)
Celebration
Birthday