2021-07-25 637 views
最近完成左一個重要任務,決定好好獎勵一下自己。我揀左呢間有8道菜既fine dining。呢道有兩個menu, 只可以揀set dinner 唔可以散叫。一個係以海鮮做主打並加上魚子醬既8道菜套餐,而我今次食既係8 course deluxe menu, 即以海陸空三食做主打既奢華套餐。自家製麵包:芝麻脆片、風乾蕃茄包 (配自家製蕃茄牛油🧈)香脆可口嘅芝麻脆片,上面有黑白芝麻,卜卜脆,塗上充滿蕃茄膏既蕃茄牛油🧈,食得好滋味。風乾蕃茄包好鬆軟又好味😋。自家製前菜:蕃茄薯片魚子醬配油浸鴨肉最上層鋪左魚子醬,又用紅辣椒調味,中間同最下層係油浸鴨肉,拎起上層既薯片放入口,粒粒魚子爆開既柔軟水分感同薯片既乾脆口感,做成好大既對比,蕃茄魚子醬同薯片味混合,好滋味。最下層有乳酪,配黑醋同鴨肉,味道唔錯。環境氣氛一流,岩曬閠蜜情侶💑黎安靜咁食返餐。第一道菜:香煎小魷魚及辣椒茄子凍糕配香草田園沙律🥗蕃茄凍糕有層層茄子夾住中間,色香味俱全,口感清新。菜同酸酸果粒開胃,香煎小魷魚香口,第一口有點意外地辣,但同時又吸引到我再食落去。辣味好快就散開,夾住茄子凍糕食,別有一番風味。第二道菜:香煎鵝肝和黑糖黑麥吐司

芝麻脆片、風乾蕃茄包配自家製蕃茄牛油

自家製麵包:芝麻脆片、風乾蕃茄包
(配自家製蕃茄牛油🧈)

自家製前菜

自家製前菜:蕃茄薯片魚子醬配油浸鴨肉

最下層有乳酪,配黑醋同鴨肉,味道唔錯。

麵包和前菜

環境氣氛一流,岩曬閠蜜情侶💑黎安靜咁食返餐。

香煎小魷魚及辣椒茄子凍配香草田園沙律

第一道菜:香煎小魷魚及辣椒茄子凍糕配香草田園沙律🥗

辣味好快就散開,夾住茄子凍糕食,別有一番風味。

香煎鵝肝和黑糖黑麥吐司配杏脯蓉

第二道菜:香煎鵝肝和黑糖黑麥吐司配杏脯蓉同

杏脯蓉酸酸甜甜,黑糖黑麥吐司唔太甜,鵝肝好肥美,煎得好香口。

馬爾芒德蕃茄清湯配血色瑪利香草什色茄沙沙龍蝦濃湯及巴馬臣芝士薄脆配椰香鮮忌廉

第三道菜:蕃茄沙沙(左)、蕃茄清湯(中)、蕃茄汁撞龍蝦濃湯(右)

以蕃茄味做主軸,由左食到右。左邊係小蕃茄,中間既蕃茄清湯份量比想像中多,蕃茄味濃,右邊既蕃茄汁撞龍蝦濃湯味道最濃。由左食到右可以食到由淡至濃既蕃茄味。

特級牛肋條和松露馬鈴薯糰子及自家製竹炭雲吞配檸檬泡沫

第四道菜:特級牛肋條和松露馬鈴薯糰子 及自家製竹炭雲吞配檸檬泡沫

賣相吸引,蝴蝶係竹炭雲吞,入面有少量芝士同肉碎做餡,點檸檬泡沫,味道岩岩好。
下面既兩個正方形粒粒牛肋條好肥美,質地柔軟又易入口。

烤白鴿配慢煮茄子和莫薩里拉芝士及風乾蕃茄配泰國青檸橄欖油

第五道:白鴿配慢煮茄子🍆

我自己少食白鴿,但都算烤得唔錯。

芭樂雪葩配鮮紅石榴及泡沫

第六道菜都幾impressive!

芭樂雪葩配鮮紅石榴汁及泡沫

用酸酸甜甜既芭樂做雪葩,一洗前幾道菜既油膩感同味道,而且好冰涼而清新,好有夏日氣息。

烤上等牛里脊肉和鵝肝牛油冧酒及夏日松露配馬爹利醬

終於黎到今晚既第七道菜:烤上等脊里和鵝肝牛油冧酒及夏日松露配馬爹利醬

牛肉煮到5成熟味道香嫩,上面有鵝肝牛油。薯蓉都煮到5成熟,入口即溶。個人覺得如果牛肉調味可以再淡少少,會比較好。因為成道菜鵝肝牛油味道偏濃,會搶左牛脊里既味道。

左上:一口甜點;右上:凍咖啡;下:雲朵中的甜品

最後最後黎到第八道菜啦

我最喜歡食甜品🍮。

左上係一口甜點:有四款一口朱古力(抹茶、榛子、焦糖同橙味),墊底既都食得,係用菠蘿mousse 整既綿花糖,有菠蘿味。我自己鍾意食抹茶味,有京都既濃香綠茶感覺。

右邊係凍咖啡,一路食住朱古力一路飲咖啡,味道好襯。

下面係雲朵中的甜品,用左菠蘿汁落滑滑既雲尼拿雪糕上面。酸甜兩種滋味,感覺好正!
芝麻脆片、風乾蕃茄包配自家製蕃茄牛油
自家製前菜