2016-03-07
今日有親戚黎屋企 夜晚冇煮飯 同親戚食飯只會食中菜 今日唔食平時食開果間 試下百匯軒~未夠7點就食飯 所以唔洗點等位 最先上既係翡翠炒球,其實係龍躉黎既,配菜有西芹、翠肉瓜同黃椒。炒得幾香 呢碟係我覺得最好食既一碟餸。自己好鐘意食炒龍躉 都算冇令我失望 另外一碟係金銀蒜頭腩,都係龍躉 因為係龍躉兩味($268)係加左木耳黎蒸龍躉 太淡味 呢個就一般啦 再黎既就係蒜茸粉絲蒸蟶子皇($108/4隻)我地再加多2隻D聖子大大隻 啖啖肉 好新鮮蒜茸既份量落得岩岩好 好夠味 呢碟正! 西蘭花珊瑚帶子($58)珊瑚蚌既份量都唔小 仲有帶子 不過帶子就唔係好大粒 亦唔係好鮮甜。 再黎叫左金牌燒雞(例牌$48)亦都唔算好特別 不過不失 唔會太咸或太淡 金沙蒜香骨($78)d骨大大舊 面頭有d蒜粒 味道同樣係好淡 同埋都幾多肥豬肉 會有小小流既感覺始終覺得點都要食小小飯 叫多左個揚州炒飯($98)呢個唔錯 炒得好香 亦都幾多料 唔錯唔錯 最後係咕嚕蝦球($98)酸酸甜甜 d蝦大大隻 但d粉再小d就perfect啦 6個人加一加茶芥大約千幾蚊 仲送糖水 個個都捧住個肚走 仲要打包 都算抵食。
未夠7點就食飯 所以唔洗點等位
另外一碟係金銀蒜頭腩,都係龍躉 因為係龍躉兩味($268)係加左木耳黎蒸龍躉 太淡味 呢個就一般啦 再黎既就係蒜茸粉絲蒸蟶子皇($108/4隻)我地再加多2隻D聖子大大隻 啖啖肉 好新鮮蒜茸既份量落得岩岩好 好夠味 呢碟正! 西蘭花珊瑚帶子($58)珊瑚蚌既份量都唔小 仲有帶子 不過帶子就唔係好大粒 亦唔係好鮮甜。 再黎叫左金牌燒雞(例牌$48)亦都唔算好特別 不過不失 唔會太咸或太淡 金沙蒜香骨($78)d骨大大舊 面頭有d蒜粒 味道同樣係好淡 同埋都幾多肥豬肉 會有小小流既感覺 始終覺得點都要食小小飯 叫多左個揚州炒飯($98)呢個唔錯 炒得好香 亦都幾多料 唔錯唔錯
最後係咕嚕蝦球($98)
酸酸甜甜 d蝦大大隻 但d粉再小d就perfect啦