2018-06-17
天后近維園一帶周圍都有特色餐廳,試極都有驚喜。今個週末天氣好,我同朋友悠悠閒閒喺附近搵下啲樓上鋪有冇驚喜。於是喺食飯app搵到A La Umai既semi buffet brunch。一上到去就已經被窗外既景色吸引住,香港真係好靚,平時比高樓大廈遮住哂根本好難睇得咁清楚,好啱影相😋影完輪相先捨得返入正題,呢一個semi buffet brunch 可以揀一款主菜,成日以為semi buffet 咪即係塞飽你再求其擺啲野食,的確buffet枱上種類算不上好多,但湯,沙律,水果,appetisers見做樣樣俱全,賣相都好精緻。揀main食見到餐牌上寫$10 隻生蠔,$10喎!我以為自己睇錯!!係咪都叫五隻食下先啦。食自助餐好玩既地方就係乜都可以試少少,鍾意再encore。我覺得整體真係唔差,而且每一份份量唔多,基本上一般人食量都可以試到大部分款式。推薦一下,粟米涷湯,味道清甜,夏天飲特別清新;涷豆腐有滑一滑既豆腐加上木魚絲調味,簡單而美味;特別推薦Egg benedict,個人本身就喜歡egg benedict,而呢隻蛋煮得剛剛好,配上Hollandaise Sauce,如果唔係仲有好多野
推薦一下,粟米涷湯,味道清甜,夏天飲特別清新;涷豆腐有滑一滑既豆腐加上木魚絲調味,簡單而美味;特別推薦Egg benedict,個人本身就喜歡egg benedict,而呢隻蛋煮得剛剛好,配上Hollandaise Sauce,如果唔係仲有好多野多等緊我,真係多多都唔厭☺️
仲有應該最尾先食但我偷咗步既甜品白酒啫喱,好香酒味,滑溜清爽,夏天必吃!
不過如果要揀,我都係會留肚食生蠔。好靚仔,新鮮,我個人覺得加茄汁會掩蓋生蠔既味道,加檸檬先係正解。一啖吸入口,好甜美,有少少海水味,想個殼都舔埋👅👅👅
舔埋啲蠔都係時候主菜,我叫既係煎帶子配意大利飯,帶子煎得剛剛好,香口又唔會過熟變鞋,飯口感適中不過稔,吸收咗湯汁既味道但不過濃過咸,加少少黑椒實在係錦上添花。當中仲有蘆筍混入其中,食落就唔會太膩了。朋友揀既係安格斯牛扒配虎蝦,我唔食牛冇試到,不過朋友話五成生熟煎得啱啱好。
真心食咁多野真係飽到上心口,我地就拎埋杯野飲上天台睇景消化下。天氣咁好,真係唔好浪費戶外空間。