2023-08-24
👧🏻😋👅🍽✨A Perfect Dining Experience 💯✨-Bistro La Baie🇭🇰 將軍澳海唐俊街23號MONTEREY Place地下G02號舖 🇭🇰-🖼 Monterey Place地鋪有華麗堂皇而舒適高雅既裝修吸引左我地入去; 我地二人安排左窗邊位置, 落地玻璃自然採光唔錯, 會望到跑步同單車人士經過🖼 呢間法式餐廳8月初先開張, 可以透過餐廳網站或打電話預約, 網站仲可以寫低special request; 店內每一位店員都好熱情友善, 會關心客人既需要, 務求提供最完美既用餐體驗-Chef Devon's Tasting Menu $428/person 🇫🇷 呢個Tasting Menu將Chef Devon對食材品質同烹調技藝嘅追求發揮得淋漓盡致; Tasting Menu款式多元化, 比A la Carte份量較少, 可以一嚐餐廳唔同既特色菜式, 最岩就係試試新餐廳既水平, 而當晚用餐體驗可以話係無可挑剔, 絕對值得回訪同推介! -🥖 Bread and Butter 🧈 💯法包外脆內軟, seaweed butter做成燭台, 燒左一陣之後成舊
Bistro La Baie
🥖 Bread and Butter 🧈
💯法包外脆內軟, seaweed butter做成燭台, 燒左一陣之後成舊牛油都好熱同軟, 可以直接spread開; seaweed平均分佈係牛油入面, 鹹鮮味同牛油味完美融合
🥓 Cold cut and Olives 🫒
✨兩款cold cut parma ham同salami都好soft and tender, 配上新鮮black and green olives更突出鮮味
🦆 Duck Confit Sandwich 🥪
💯sandwich上油封鴨肉絲同焦糖洋蔥各佔一半, 疊得高身食落好rich, 鴨肉當然juicy, 但焦糖洋蔥既甜味同時帶出牛油果醬香甜, 更係畫龍點睛
🇯🇵 Hokkaido Scallop Crudo 🐚
✨刺身帶子極鮮甜, ponzu citrus dressing唔需要太重味已可達到提鮮效果; 牛油果同青瓜片令成個dish更清香
🐂 Beef Tartare 🍞
💯用左Black Angus beef, 鮮甜軟滑; sourdough麵包用煎既方式更香脆; 就咁食已經好香, 反而生牛肉配較plain既脆片更夾
🥩 Wagyu Beef Cheek Bourguignon 🥔
✨和牛肉質果然無懈可擊, 肉嫩已經唔足以形容, 膠質同牛肉融為一體, 簡單既紅酒燒汁已經好足夠
✨脆口既炸蔥同羽衣甘藍軟滑既同potato aligot就提升左個dish口感上既層次
🍅 Heritage Tomato Salad 🫕
💯As an entrée, 沙律而家先同Main一齊上, 相信係為左清清口腔迎接甜品
💯三色番茄連同Stone fruit同golden raisin兩種酸甜水果, 沾上whipped ricotta更突出清甜
🍫 Chocolate Torte 🧁
✨朱古力蛋糕充滿果仁碎, 食落唔太甜, 質地較硬身
✨夾埋面頭Dried orange食落更清新; sherry caramel sauce都唔會太甜, 突出左朱古力香味
結語: Bistro La Baie係近來食過最好既法式餐廳, 甚至係數一數二既西餐廳; 雖然對外區人來講, MONTEREY Place唔算就腳, 但以呢個食物質素, 如果放係尖沙咀或銅鑼灣, 相信價錢都會進取好多; 相信以Chef Devon既專業,餐廳一直營運落去都可以保持到咁高水準, 最後祝客似雲來 🙏🏻