2021-09-28
單憑個名A.T.A.S真係唔會估到係食星加坡菜。今晚收工就黎左一試。入口係地下,要行樓梯上一樓。入面裝修非常光猛,以綠色同白色為主,好新淨簡潔,感覺舒服。餐廳明顯主打釀豆腐菜式同麵粉粿。餐牌有招牌菜式,小食,麵條,飲品,都頗簡單。第一次黎,梗要叫啲招牌菜黎試吓。招牌釀豆腐拼盤 $128招牌釀豆腐拼盤有釀茄子,釀豆腐,釀苦瓜,同釀冬菇各2件,仲有釀紅辣椒同釀綠辣椒各1件,另外仲有2粒大肉丸。釀茄子好大件,吸左油,味道好好,上面塊釀肉比較實而有少少脆皮。釀豆腐大大件,稔滑豆腐配脆實釀肉好夾。釀紅辣椒帶少少甜,好味。釀綠辣椒就少少辣。釀苦瓜的確有少少苦,入面舊肉好大舊。釀冬菇既冬菇味香濃。大肉丸外脆內實而酸味重,必須點醬食。醬料自助,醬料有酸辣醬,甜醬,豉油同青辣椒。麵粉粿(湯) $78我第一次食麵粉粿。麵粉粿係用麵粉造嘅粿仔,食落有啲似意大利雲吞,其他配料有細細舊豬肉丸,鹹香炸江魚仔,好入味嘅滷冬菇片,温泉蛋一隻,嫩綠菜心,炸蒜同蔥。湯底似魚湯,唔太油,都唔重口味。辣椒螃蟹醬配炸饅頭 $98炸饅頭一客4件,炸得外皮金黃,而入面仲係白雪雪。個醬少少辣,咖哩味濃,蟹肉粒好多,送饅頭食哂都仲淨返
招牌釀豆腐拼盤 $128
醬料自助,醬料有酸辣醬,甜醬,豉油同青辣椒。
麵粉粿(湯) $78
辣椒螃蟹醬配炸饅頭 $98
炸饅頭一客4件,炸得外皮金黃,而入面仲係白雪雪。個醬少少辣,咖哩味濃,蟹肉粒好多,送饅頭食哂都仲淨返好多,居然俾我哋食到龍蝦味。最後我哋送麵粉粿食埋唔好浪費。
美祿爆炸 $58
美祿爆炸即凍美祿加大量美祿粉同朱古力脆波波,再加左一塊美祿曲奇餅係上面,味道唔錯,朱古力脆波波都好脆。
玫瑰露恐龍 $48
玫瑰露恐龍就係玫瑰露加大量朱古力粉。玫瑰露味道唔錯,唔會過甜。
餐具自助,食完自己將餐具放返去回收架。今餐既菜式平時少食,都係幾特別既一餐。