尖沙咀有唔少高質素嘅居酒屋,光顧過唔少日式小店🇯🇵 Akoya絕對係我心目中既第一位🥇介紹下食咗咩先~白粟米 $60係當日嘅廚師推介,當然要試下!! 日本直送嘅白粟米,可以好似生果咁生食,糖度可以高達18度,比蜜瓜更甜而且帶忌廉味道😍 白粟米粒粒飽滿,喺日本有珍珠粟米之稱,一口咬落去已經爆汁,十分清甜👍鮮蝦牛油果沙律 $78係我最愛嘅🥑🦐 沙律,可能影得唔係太清楚,牛油果、蝦肉放喺挖空咗嘅牛油果入面,配上海量沙律醬,正🙌🏻明太子煎蛋卷 $78睇到Openrice嘅相已經超想食,果然無揀錯😌 輕輕切開蛋卷,入面嘅明太子隨即好澎湃地湧出嚟!! 蛋卷煮得恰到好處,中間部分仲係流心,口感十分幼滑😋炭火燒拼盤6串 $180宮崎A4和牛串 $148去居酒屋一定要食串燒!! 見到menu每款都想食,點算好?一於嗌炭火燒拼盤6️⃣串,包括雞軟骨、自家製免治雞肉串、雞翼、鵪鶉蛋、青椒仔、雞肝😍 自家製免治雞肉串咬落十分有口感,食到嫩滑嘅免治雞肉粒,配上蛋黃+日式醬油,好好食👍 雞軟骨、雞翼都燒得好惹味,仲有比較少食到嘅雞肝,烤到表面勁香脆💯大力推薦宮崎A4和牛串,一串有三件厚切A4和牛粒,入口即化,成個口充

白粟米 $60

鮮蝦牛油果沙律 $78

明太子煎蛋卷 $78

炭火燒拼盤6串 $180
宮崎A4和牛串 $148

大力推薦宮崎A4和牛串,一串有三件厚切A4和牛粒,入口即化,成個口充滿和牛油脂香🤤 完全無筋,十分嫩滑,忍唔住即刻encore多串😈

蘋果梳打 $38
見到menu有好多清酒、燒酒、梅酒俾客人選擇,唔飲酒嘅話選擇係少啲,但蘋果梳打一啲都唔hea! 好清甜,解渴消暑一流🙌🏻

刺身拼盤 $380
依個拼盤包括7款刺身: 大拖羅、鰹魚、池魚、間白、鯛魚、左口、魷魚🐟 好靚嘅擺盤,影咗好耐相先捨得食!! 唔止靚,每塊都超鮮甜😋 最喜歡極肥美嘅大拖羅,脂肪分佈好似雪花一樣,富天然魚油脂嘅甘香,入口即化,超級正!!

雞湯卡邦尼拌烏冬 $88
嘩嘩嘩係我最愛嘅卡邦尼拌烏冬,真係睇見都流口水啦!! 每條煙韌嘅烏冬都沾滿濃厚嘅卡邦尼汁,仲有流心蛋,撈埋一齊食真係💯

肉厚活3年帆立貝 $138
依款肉厚活3年帆立貝用小火溫著,除左打卡一流,新鮮嘅北海道帆立貝喺相機拍攝時慢慢煮至熟透🔥食落真係超鮮甜,口感一流,連帶子邊都好好食👍

銀鱈魚西京燒 $138
本身唔太鍾意食魚嘅我,對住依道銀鱈魚西京燒都搶住食🫢 一片片嘅魚肉,證明銀鱈魚好新鮮,滿口魚油脂嘅甘香,唧埋檸檬🍋汁更感清新!!

雞蛋布甸 $38
豆奶布甸 $38
最後又點少得甜品🍮 Akoya嘅布甸係自家製,諗左好耐試雞蛋布甸定豆奶布甸😛 Why not both? 布甸好幼滑又充滿蛋香,焦糖超濃郁不過相對較甜🙂 唔想食太甜嘅絕對要試豆奶布甸,原來豆奶用黎整布甸係咁夾,下次一於係屋企試下整💪🏻
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
  • 燒帆立貝
  • 明太子煎蛋卷