2024-09-09 1215 views
今晚同友人去百老匯電影中心睇戲,喺尖沙咀行緊嘅時候個肚又有啲餓,喺附近搵咗間高質嘅日式餐廳,叫做 Akoya。呢間餐廳之前聽過唔少好評,所以決定試吓。一入到去,環境即刻俾我哋感覺好舒服,燈光唔會太暗,但又夠暖,簡約嘅日式裝潢令整個氣氛都好 chill。坐低之後,侍應即刻上水,態度親切,點餐嘅時候仲會介紹啲特色菜。職員仲同我哋講而家做緊啤酒買一送一嘅優惠,最後同友人都忍唔住叫咗一杯 Sapporo 啤酒($58)。冰凍嘅啤酒帶有清爽嘅苦味,同日式料理真係好夾,為晚餐揭開咗完美嘅序幕。明太子煎蛋卷($88)緊接上場。呢道菜色澤金黃,蛋卷一層層咁鋪好,外觀好簡單。切開後,中間嘅明太子喺燈光下閃閃發亮。蛋嘅口感好滑,幾乎入口即化,配合明太子嘅鮮味同鹹味,成個口感豐富而且平衡,令人忍唔住一塊接一塊食。接著上嚟嘅係 三文魚三文魚子燒飯團($78)。呢個燒飯團外層燒到啱啱好,呈現一種香脆嘅口感,而內層嘅飯依然保持住軟糯同煙韌。飯團上面鋪滿咗三文魚籽,每粒魚籽咬落去都會爆開,鹹香鮮甜充斥住口腔,再配埋飯團嘅焦香,真係一口一個滿足。之後到咗 海膽汁燒蠔($118)。呢道菜一上枱已經聞到濃郁嘅海膽同蠔嘅香

明太子煎蛋卷

三文魚三文魚子燒飯團

之後到咗 海膽汁燒蠔($118)。呢道菜一上枱已經聞到濃郁嘅海膽同蠔嘅香味。蠔本身燒得啱啱好,外層焦香,內裡保持住嫩滑同鮮甜嘅口感。海膽汁嘅鮮味更加突顯咗蠔嘅海洋味道,呢個組合簡直係海味嘅極致,食到最後仲有啲唔捨得停口。

海膽汁燒蠔

然後上嚟嘅 雞湯卡邦尼烏冬($98)係餐廳介紹嘅名物之一。不過食落去感覺比較普通,雞湯嘅味道唔算好濃郁,烏冬嘅口感偏軟,雖然加入咗卡邦尼嘅元素,但味道上就唔算有太大嘅驚喜。(所以連相都冇影到

最後,甜品就係 自家製雞蛋布甸($38)。呢個布甸係以傳統日式嘅方式製作,入口好滑,布甸本身嘅甜度適中,表層嘅焦糖帶有輕微嘅苦味,平衡咗布甸嘅甜味。呢道甜品俾呢餐劃上咗完美嘅句號。

自家製雞蛋布甸

總括嚟講,Akoya 嘅環境同服務都十分到位,食物亦有幾款令人驚喜嘅菜式,特別推薦三文魚三文魚子燒飯團同海膽汁燒蠔。下次如果喺尖沙咀,呢度絕對值得再嚟過
2024-09-07
$263 (Dinner)
明太子煎蛋卷
三文魚三文魚子燒飯團