2020-05-22
AMMO雖然自己份人工唔係好高尚,但係有時候都要試下 d 高尚野,扮下高檔。呢間 AMMO 既 location 夠曬高檔,係亞洲協會中心裡面。唔知邊度係亞洲協會唔緊要,我都係 google。原來係 Pp 去香港公園出口,經過英國文化協會同領事館之後,行多條斜路上去就到啦。鳥語花香既地方開間藝術館,你話 d 有錢人點解會有咁有品味?入到去先知道原來 AMMO 間餐廳設計大有來頭!!😱😱係歷史古蹟裡面開既一間餐廳,不得了。如果我係 open rice 環境呢一 part 都唔俾 5 星,都唔知點先可以俾 5 星。講返菜單,lunch set 用layman d 既 terms 就係蝦捲同生熟牛肉沙律。個蝦捲好好食,佢用蝦膠包住一 d 魚既沙律,凍凍地幾 fresh,真係好好食。生牛肉沙律就麻麻地,唔係咁容易切開,不如日本仔既和牛壽司好食。呢間雖然係義大利餐廳,但係 fusion 得好過份。 2nd course 有鰻魚同義大利飯整既鰻魚飯、炸雞、蜜糖+ 梨義大利飯和正宗既紅色醬八爪魚意粉。我叫左個八爪魚意粉,個醬好好味,裡面應該有好多唔同海鮮去煮。有 d 失色既係八爪魚唔係新鮮,梅梅地,
入到去先知道原來 AMMO 間餐廳設計大有來頭!!😱😱
呢間雖然係義大利餐廳,但係 fusion 得好過份。 2nd course 有鰻魚同義大利飯整既鰻魚飯、炸雞、蜜糖+ 梨義大利飯和正宗既紅色醬八爪魚意粉。我叫左個八爪魚意粉,個醬好好味,裡面應該有好多唔同海鮮去煮。有 d 失色既係八爪魚唔係新鮮,梅梅地,可能因為個醬太濃,唔係日本仔生食咁有趙頭同鮮味。個蜜糖雪梨義大利飯就好清新,好 fresh 既感覺,食呢個飯既時候好似食緊新鮮生果咁,好適合 d 素食者。
Dessert 呢就係 T La Mi Su 同 Affogato,tiramisu 係 ok 既,餅底同酒味唔係好重,好過 standard dd。個人偏好酒味濃 d。無食過 Affogato,就不予置評啦。
其實三個 course 係夠飽既,但係友人話唔夠,再叫左個薯條,薯條幼幼,新鮮,外脆內軟。配少少芝士,幾好既,不過好多高級少少既地方都整到。
有錢既朋友,又鍾意試新野,同換個環境食飯,不妨來試下。Sorry, 門口係無得泊車,最近就泊 Pp。