2023-12-20
久違地同朋友敘舊,睇OpenRice 呢間有吧枱同omakase,膽粗粗就入嚟試吓。侍應哥哥好有禮貌,主動俾吧枱我哋坐。呢度綠茶係自己按比例沖,綠茶粉都出面好貼心寫咗比例,跟住比例沖覺得綠茶嘅香味啱啱好又唔會太濃。睇完餐牌覺得太多嘢食好吸引,最後都係冇嗌到omakase。首先師傅上咗個火炙壽司成盒,壽司飯已經調過味,放少少Wasabi就已經好足夠。火炙壽司入口即溶,左口魚同吞拿食完成口都係魚油香,配上壽司飯香而不膩,我同朋友都食唔停口。之後就係三文魚子海膽飯,視覺望落去已經超震撼,啲料多過飯好多,啖啖都感受到三文魚子喺個口爆開嘅甜味,加上海膽嘅鮮味,同樣調過味嘅飯底,啖啖都超滿足!軟殼蟹三文魚反卷亦有驚喜,軟殼蟹炸到好脆,配埋沙律醬咬落去口感豐富。為食嘅我哋仲嗌咗個壽喜燒,湯底味道適中,唔會過甜。除咗牛肉,配菜仲有豆腐大蔥娃娃菜芋絲,每一樣都係勁吸湯底,配埋個蛋液,一碗白飯眨吓眼竟然食晒。小菜方面,我哋嗌咗鮟鱇魚肝同原隻磯煮鮑魚。朋友第一次食魚肝有啲唔慣,食過嘅我反而覺得相當唔錯,魚缸味道相當濃郁,但又唔會好腥。不過唔鍾意食內臟嘅朋友可能冇乜興趣。鮑魚唔韌,但味道偏鹹。整體嚟講,呢餐滿
整體嚟講,呢餐滿意度都好高,我同朋友都食到好飽。埋單都係每人350,高質過食放題。最正喺呢度個list勁多元化,韓文英文新歌舊歌全部都齊,聽住鍾意嘅音樂食日本料理,一大享受!原來除咗黃埔仲有其他地方有分店,下次可以同男朋友試下!