2011-08-05
朋友介紹,諗住一嚐呢間上海菜。入到去覺得裝修怪怪的,同網頁張相相差好遠,酒樓唔似酒樓,打冷唔似打冷,連正式餐牌都冇個,得點心紙,款式少到揀唔落手。壽眉冇茶味,茶壺杯碟又怪相,侍應亦冇禮貌...最後揀左五款比較穩陣既菜式:落完單約8~10分鐘,開始起筷:雞絲粉皮 - 真係唔值 $50,份量又少,又冇乜味,粉皮又唔滑又唔爽,冇乜雞絲同青瓜,醬味又麻麻,食過任何一間食店既雞絲粉皮都好過佢。半隻雞 - 唔記得隻雞咩名堂,但係隻雞瘦到骨多過肉,皮又唔夠香,肉唔滑,冇乜雞味,又唔足半隻,從未見過雞脾切得兩舊肉一舊鎚仲要係好細舊。小籠包 - 好細粒,普通貨色,雖然有湯但係肉味淡,$36/6件唔太值。黑醋茄子排骨煲 - 確實係有個煲,但係只有糖漿冇汁,D糖漿厚到一pat pat,D油仲多到成煲野閃令令,茄子有皮冇肉仲咬唔爛,排骨同豆角只係食到糖漿味而唔覺係黑醋味...多油多糖都叫「有營」?水煮魚 - no comment,因為我冇食,朋友就話好辣,似魚柳多過新鮮魚肉。上海粗炒 - 最後先上檯,好細碟,好似要$4x定$5x,連茶餐廳貨色都不如,又硬又乾又冇料,肉都冇多塊,真係齋炒烏冬。食完個個都好似冇食
連正式餐牌都冇個,得點心紙,款式少到揀唔落手。
落完單約8~10分鐘,開始起筷:
食完個個都好似冇食過野咁,我就淨係覺得食左好多油落肚,完全冇營!
最後侍應見我地碟碟差唔多清晒,連唔好意思 / 唔該都冇聲就急急腳收晒D碗碟,好似想趕客咁。
埋單三百幾,一D都唔值。
估唔到稻香集團會出產呢種質素既食館,客家好棧同稻香酒家都唔會差成咁,以後唔會再黎「上樓」。