2017-08-01 1119 views
已經好耐冇上廣源, 之前呢度仲係茶餐廳, 而家已經變成台灣食店, 見佢裝修幾光猛同新淨, 入去試試如何?可能時間尚早, 六點鬆d, 所以唔係太多人, 仲有1張卡位响最尾, 坐低再慢慢睇食乜?佢有1人餐同2人套餐, 但好似1人餐的份量都夠, 而且比2人餐平, 所以叫咗2個1人餐~ 西洋菜煲燒豬骨湯menu冇話有湯送, 不過唔理啦~ 佢送到我地咪飲囉~ 是日係西洋菜煲燒豬骨, 雖然話係燒豬骨, 但味道唔會好濃好油, 比一般人用湯骨濃味少少, 好好飲, 而且有好多西洋菜, 似係真材實料煲出來的味道, 不過呢間係台灣餐廳, 點解同之前果間茶餐廳一樣, 都係用燒豬骨煲湯? 唔通係同一個老闆? 花雕蜂蜜豬肉排飯配菜飯超快上枱, 好明顯係整定, 因為唔係好熱, 只係暖~雖然話係花雕蜂蜜, 但唔係好覺花雕味同蜂蜜味, 開頭都食到少少甜甜地, 因為面果層應該係包咗蜂蜜, 但入面舊肉就鹹咗少少, 所以唔可以去咗層漿食~至於個菜飯, 又係暖暖地, 仲成個碗形倒出來, 又唔夠飯香, 但就夠哂多菜, 唔知係咪我果碗係咁, 菜莖多過葉~ 菜花小雲耳炒魚塊飯配菜飯開頭都唔知咩菜花, 原來係椰菜花, 要加d雲耳炒魚塊

花雕蜂蜜豬肉排飯配菜飯
花雕蜂蜜豬肉排飯配菜飯
超快上枱, 好明顯係整定, 因為唔係好熱, 只係暖~

菜花小雲耳炒魚塊飯配菜飯
菜花小雲耳炒魚塊飯配菜飯
開頭都唔知咩菜花, 原來係椰菜花, 要加d雲耳炒魚塊, 睇個樣就辣辣地, 但食落都唔覺, 反而又係覺得佢鹹咗少少, 而且仲幾油, 未食到底已經見到d油响旁邊, 再加上個芡汁杰, 所以都幾"濟"~

熱豆漿
熱豆漿
果然係無糖的, 但唔係好濃豆味, 應該都係交貨嚟果d~

雖然味道比較濃, 但呢度都叫做乾淨, 又有八達通用, 最重要係人唔多, 所以應該都仲有機會重來~
2016-12-26