2018-04-25
最近經朋友介紹,黎試中環一間新潮麵店。門面寫上一大個「麵」字,原來就係店名啦!環境唔算大,但坐得舒服。主打無味精製作,用上新鮮食材同天然材料烹調。店員態度非常友善,慢慢為我哋介紹佢地既 menu 🙂首先推介「Build Your Own Meen」,即係自己揀鍾意既配搭,咁就比較容易滿足自己既味蕾,哈哈!湯底同醬汁選擇各有四款,有辣有唔辣;然後有蛋麵、烏冬、油麵、金邊粉、米粉;不同既肉類,海鮮同蔬菜等等。因為我同媽咪口味都比較清淡,所以媽咪揀咗素食精選既「蕃茄湯底」。蕃茄味清甜,而且係滿滿既鮮番茄茸喔!配上金邊粉、溫泉蛋、豬肉丸、菜心、木耳;慢煮日式叉燒半肥半瘦剛剛好,入口軟嫩,值得一試。當日冇乜胃口,所以我就更加清淡,選清湯底一種既「招牌香滑雞湯」。配米粉、鮮蝦同兩款嫩菜。個人特別推介「特色檸檬雞」,經過慢煮肉質唔會乾,反而偏瘦仲好嫩添!另外點咗小食「沙爹串燒」。牛肉燒得過火,豬肉較為入味,附上既醬偏酸,有口感,但個人覺得可以落少啲青檸汁。噢!Menu 上仲有幾款飲品架!分別係泰式奶茶、鹹檸七、泰式龍眼特飲,仲有豆漿、可樂、檸茶、檸水等等。
Build Your Own Meen
Vegetarian Soup
Thin Noodle, Onsen Egg, Fish Balls, Pork Balls, 8 Hours Char Siu, Choy Sum, Radish, Deep Fried Tofu, Black Fungus
Chicken Soup
Rice Vermicelli, Prawns, Lemon Chicken, Lettuce, Bak Choy
Beef & Pork Satay Skewers
Vegetarian Soup, Chicken Soup, Satay Skewers
Longan Lemon Drink, Salted Lemon with Sprite