2018-01-15
朋友仔係外國返來,不過只係得個weekend時間見面,所以就約左出中環high tea! 哈~呢家中環唔係得d文x酒店先有得high tea既,呢家係蘭桂芳附近原來都開多左好多樓上café有得high tea! 今日就揀左威靈頓廣場樓上既 ”Espuma” high個靚tea!揀Espuma主要係見到張好吸引既poster,個Cotton candy Fondue tea set好吸引啊 (尤其個棉花糖),真係見到都心心眼!! 對女仔黎講,high tea既野最緊要係靚、靚、同埋好靚! 呢個tea set真係好吸睛啊! 一隻木轉盤,上面放滿甜品,最搶眼既就係好大既棉花糖波波啊! 整個Tea set就好似隻飛船咁,感覺好夢幻!呢個Cotton candy tea set有好多野食:頭盤有Scone (配fresh cream同strawberry jam) 同八爪魚鮮芒莎莎,個scone好的骰同香口;莎莎個酸味調得幾好,好開胃! 之後仲有三款小食:炸雞格仔餅 + 迷你炸魚薯條筒 + 忌廉粟米肉碎脆卷! 最特別係個格仔餅啊! 格仔餅夾住d炸雞,外面有wasabi醬,辣辣地幾過隱! 甜品方面
甜品方面,有呢度最出名既waffle同棉花糖,個waffle真係好香脆,未試過食表面好香脆,但入口即熔既waffle,舔埋個Earl grey火鍋既”湯底”,又係另一番味道! 棉花糖其實度度食都一樣,不過呢度既賣相特別靚! 因為真係好大球,仲大過我塊面,哈! 最適合相機先食! 除此之外,甜品有Macaron波板糖、三色粉糰、鮮雜果,全部都可以配Earl grey火鍋食,都唔錯!
傾計又點少得飲品呢, 我地試左"蜜瓜雪梨菊花茶", 呢個茶有陣陣菊花既清香, 現有蜜瓜雪梨等生果, 食完D甜野飲返啖確實唔錯~
其實high tea除左野食要靚之外,環境都好緊要,我地兩姐妹食下、影下、笑下,好快就過左兩個鐘! 好好彩我地坐左個窗邊位,可以望到半山同部份蘭桂芳既風景,咁岩又好好天,hea下hea下又一個下午啦! 正!