屋企人表示小編九年前去過呢間餐廳lolllll今次重遊舊地 餐廳氣氛好有情調❣️二人餐包埋好好食嘅甜品$398 真係抵到爛值得分享比更多身邊嘅人知道!!!!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)|燒香草鮮魷·糖漬檸檬鮮魷混合粒粒香草好惹味 帶點檸檬香😁|鮮牛肉他他·黑魚籽·脆薯片 (+$30)生肉料理都品嚐到原汁原味新鮮肉類 伴碟有雞蛋以及薯片 體驗西班牙料理風味⚡️|法式洋蔥湯充滿一絲絲洋葱 好清甜😛蒜蓉包裏面有芝士 包體太軟身建議湯同麵包分開上會比較好|燒美國牛柳·香煎甜薯餅·火箭菜沙律店員建議叫五成熟 不過七成熟都算軟腍👍🏻薯餅偏硬散發紫薯味 沙律菜新鮮調味剛剛好|燒紐西蘭羊柳·香草甘筍仔·甜甘筍蓉羊柳份量好足夠 羊肉味道可以更濃 點甜甘筍蓉可以提升味道~|招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕 (+$50)|鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁窩夫真係世一‼️香脆又有蛋香 配雪糕食一冷一熱平衡得不錯 泡夫裏面有大量吉士醬 口感好rich 甜度偏高 賣相好吸引
屋企人表示小編九年前去過呢間餐廳lolllll
今次重遊舊地 餐廳氣氛好有情調❣️
二人餐包埋好好食嘅甜品$398 真係抵到爛
值得分享比更多身邊嘅人知道!!!!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

|燒香草鮮魷·糖漬檸檬
鮮魷混合粒粒香草好惹味 帶點檸檬香😁

|鮮牛肉他他·黑魚籽·脆薯片 (+$30)

|法式洋蔥湯

|燒美國牛柳·香煎甜薯餅·火箭菜沙律

|燒紐西蘭羊柳·香草甘筍仔·甜甘筍蓉
羊柳份量好足夠 羊肉味道可以更濃 點甜甘筍蓉可以提升味道~

|招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕 (+$50)
|鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁

2024-09-04
  • 法式洋蔥湯
  • 招牌水果茶
1K
2024-08-17 801 views
又要找表妹來幫忙辦活動, 相約晚飯傾談細節! 中環夜境, 浪漫又優雅的環境最適合不過! 簡單來個晚市套餐, 由頭盤至甜點一應俱全!頭盤: 龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士 ~ 牛角包鬆脆, 配上軟滑牛油果醬, 龍蝦肉, 再加水煮蛋, 層次極豐富! 加上芝士咸香, 更添滋味! 燒香草鮮魷、糖漬檸檬 ~ 軟硬適中有鮮味, 加上羊奶芝士碎增添軟滑口感! 因味道相對濃郁, 伴以糖漬檸檬是另一番風味! 法式洋蔥湯 ~ 這洋蔥湯超級不錯! 湯頭濃郁兼香氣有層次,加上酥脆麵包承載著金黃色誘人起司, 讚!主菜: 焗蜜糖鰆魚、鮮芒芝麻醬薯蓉、炒蔬菜絲 ~ 即日本馬鮫魚! 脂肪豐厚, 肉質結實而肥美, 完全沒腥味! 經炙烤後, 魚皮變香脆, 配上雜錦蔬菜絲, 色彩及味道也出奇的搭配! 燒紐西蘭羊柳、香草甘筍仔、甜甘筍蓉 ~ 肉質超嫩滑, 味道細膩,柔軟多汁, 有著羊獨有的羶味! 甜品: 鮮雜果吉士忌廉泡芙配士多啤梨汁 ~ 外脆內軟! 滿滿的鮮果, 配上幼滑吉士忌廉, 又清新又甜美!
簡單來個晚市套餐, 由頭盤至甜點一應俱全!
頭盤:

主菜:

Dinner
今日黎到呢間開業十年嘅樓上西班牙餐廳[ Espuma ] ,餐廳裝修色彩鮮明,滿滿異國風情。而且景觀開陽,大部份座位都有落地大玻璃,自然光充足。晚上6:45來到,天色依然明朗,可以欣賞到周邊的環境。 「 DINNER SET MENU 」 $398@〖 STARTER 〗🥐龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士~ 迷你牛角包配牛油果、龍蝦、水煮蛋,清新又健康嘅小食。🦑燒香草鮮魷,糖漬檸檬~沾滿香草醬嘅鮮魷魚,味道甘香惹味。〖 SOUP 〗🧅 法式洋蔥湯~法式洋蔥清湯,配一塊法國麵包再加上起司絲焗烤以後,絕對美味升級。〖 MAIN 〗🐂 燒美國牛柳、香煎甜薯餅、火箭菜沙律 +$50~ 厚切美國燒牛柳,肉質細緻,啖啖肉香,多汁柔嫩口感。香煎紫薯餅,味道甜美可口。🐟焗蜜糖鰆魚、鮮芒芝麻醬薯蓉、炒蔬菜絲~鰆魚屬鯖魚科,肉質有點像鯖魚,比較堅實。厚身嘅魚肉,份量十足,一個人都會唔哂。底下鋪上軟滑鮮芒芝麻醬薯蓉,旁邊有味道酸酸甜甜嘅三色蔬菜絲。〖 DESSERT 〗🍓鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁~ 呢個忌廉泡夫,加上鮮果、迷你肉桂條,造型好似一個果籃,好可愛。見到隔離枱慶祝生日,整出一個窩夫棉花
晚上6:45來到,天色依然明朗,可以欣賞到周邊的環境。

「 DINNER SET MENU 」 $398@

〖 STARTER 〗
🥐龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士
~ 迷你牛角包配牛油果、龍蝦、水煮蛋,清新又健康嘅小食。

🦑燒香草鮮魷,糖漬檸檬
~沾滿香草醬嘅鮮魷魚,味道甘香惹味。

〖 SOUP 〗
🧅 法式洋蔥湯

〖 MAIN 〗
🐂 燒美國牛柳、香煎甜薯餅、火箭菜沙律 +$50

🐟焗蜜糖鰆魚、鮮芒芝麻醬薯蓉、炒蔬菜絲

〖 DESSERT 〗
🍓鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁

見到隔離枱慶祝生日,整出一個窩夫棉花糖,香氣撲鼻。呢間餐廳原來有好多特色窩夫甜品,下次一定要試嚇先。
2024-08-01
2024-07-11 1502 views
Espuma位於中環嘅M88,採取大型嘅落地玻璃,配上靚景色自然光,如果選取日落時分,隨着光線慢慢昏暗,更加有氣氛😳當日我哋每人叫咗一份晚餐,豐富又抵食😚首先前菜係芝士松露醬薄多士,芝士松露醬味道香濃,配上香脆嘅多士,味道非常夾😻巴馬風乾火腿季節沙律,巴馬火腿嘅鹹香味啱啱好,而且好大塊,好滿足,沙律菜及車厘茄新鮮,整體非常開胃🥰餐湯係南瓜湯,口感綿密,而且每啖都有南瓜嘅自然甜味香氣😋黑松露醬芝士薯條,薯條熱辣辣,仲有芝士粉喺表面,配黑松露醬,簡直一絕,食到停唔到😛焗比目魚伴炒迷你波椒配西柚檸檬牛油汁,比目魚外脆內嫩,肉質細緻,外皮烤焗得非常酥脆,加上西柚檸檬汁嘅香氣,更加增添到整體嘅層次口味😝香烤美國安格斯肉眼扒,叫咗五成熟,牛肉味道香濃,而且肉質軟腍,外層微微嘅炭燒味,仲有脂肪同肉汁嘅融合,令人回味無窮😳重口味朱古力窩夫,淨係見到個名都知一定係滿滿嘅朱古力😋甜而不膩,而且仲有好多曲奇,增添口感,作為甜品好滿足🥰
當日我哋每人叫咗一份晚餐,豐富又抵食😚
餐湯係南瓜湯,口感綿密,而且每啖都有南瓜嘅自然甜味香氣😋
2024-06-23
Dinner
巧遇在中環上班的老朋友,即興一起晚飯,聚舊一番。多年前曾一起在中環的Espuma晚餐,印象良好,順道連同美食一同回顧!環境依舊,沒過住的喧鬧,反而可靜靜的好好閑話家常!小食點了酥炸大蝦多士配日式芥辣蛋黃醬 $99,多士炸得透徹,完全鬆化如脆片!芥辣醬吊出蝦鮮香,口感味道都甚為理想!主食則揀了西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麵 $159珍珠麵是粒狀的意大利粉,還是首次在香港遇上,有新鮮感!黑毛豬柳煎香鬆軟有肉汁,無豬羶味,味道上佳!另一份肉類,點了較輕盈的爐燒原條龍脷魚配香草檸檬青檸橄欖油汁 $219龍脷魚肉嫩滑,多肉少骨,配香草檸檬青檸橄欖油汁,味道合襯。招牌鮮雜果麻糬高夫配雪糕 $139,選了呍呢嗱及楓糖合桃雪糕🍦😍😍。賣相靚靚的,窩夫雪糕水果都是大愛,甜品真的令人開心滿足!抹茶鮮奶 $42,茶味香,有拉花,甜度偏淡,重口味的話,要另加糖漿 😂😂招牌雜果冰沙 $58,果汁味道濃郁,沒有因冰沙溶掉變淡,果肉多,份量夠,好味抵飲!很喜歡這裏的特式甜品,不用餐後要換場吃甜品 👍👍
巧遇在中環上班的老朋友,即興一起晚飯,聚舊一番。

環境依舊,沒過住的喧鬧,反而可靜靜的好好閑話家常!

主食則揀了西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麵 $159

龍脷魚肉嫩滑,多肉少骨,配香草檸檬青檸橄欖油汁,味道合襯。

很喜歡這裏的特式甜品,不用餐後要換場吃甜品 👍👍
💖最近工作壓力有啲大,想搵個地方好好放鬆一下,於是我嚟到咗呢間隱藏喺中環高層嘅西班牙餐廳。坐喺窗邊,對住繁華嘅高樓景觀,心情瞬間明朗咗好多!✨ 今日我點咗佢哋嘅**Dinner Set**,只需$398,就有湯、前菜、主菜同甜品!而家迫不及待想同大家分享每一道美味嘅菜式!😚Starter🌟 龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士呢道開胃菜真係超驚喜!鮮甜既龍蝦水煮蛋包住喺牛角包入面,咬落去汁液四溢,搭配牛油果醬,口感超正!❤️Soup🌟 法式洋蔥湯非常濃郁,洋蔥香氣四溢,胡椒嘅辛辣口感好刺激。Mains🌟 焗蜜糖鰆魚 🐟魚肉好滑嫩,配上炒蔬菜絲、鮮芒芝麻醬嘅薯蓉,每一口都充滿甜美滋味,健康又開胃!燒紐西蘭羊柳🐑煎到7成熟香噴噴,但無乜羊「騷」味,肉質軟嫩,保留咗好多肉汁,好juicy,搭配香草甘荀仔同甜甘荀蓉,增添咗清新感,真係完美平衡!😍Dessert🌟 甜品係鮮雜果吉士忌廉泡芙,另外我仲試咗麻糬窩夫,超級鬆脆,外脆內軟無法抵擋!🥰
💖

Starter🌟

Soup🌟
法式洋蔥湯非常濃郁,洋蔥香氣四溢,胡椒嘅辛辣口感好刺激。

Mains🌟
焗蜜糖鰆魚 🐟

燒紐西蘭羊柳🐑

Dessert🌟

位於中環威靈頓街的「Espuma」,係一間裝修別緻的西班菜餐廳🍴晚市時段設有Dinner Set Menu,包括前菜、餐湯、主菜及甜品,套餐每位$398龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士迷你牛角包頗酥脆;龍蝦肉爽口彈牙,鮮甜味美,配上水煮蛋、牛油果醬及巴馬臣芝士,大滿足哦燒香草魷魚、糖漬檸檬魷魚加入香草一齊燒,軟嫩又彈牙,配上酸酸甜甜的糖漬檸檬,味道清新法式洋蔥湯味道濃郁,仲有絲絲洋蔥燒紐西蘭羊柳、香草甘筍仔、甜甘筍蓉合共有五件紐西蘭羊柳,燒至大約七成熟,肉質軟硬適中,羊肉味頗濃郁!焗蜜糖鰆魚、鮮芒芝麻醬薯蓉、炒蔬菜絲鰆魚都幾大件而且厚肉!魚肉口感不錯,滿有魚鮮味~配上薯蓉及炒蔬菜絲,健康美味又飽肚鮮雜果吉士忌廉泡芙配士多啤梨汁賣相頗有心思❤️以西班牙油條作點綴。忌廉泡芙甜而不膩,配上藍莓、草莓及奇異果🥝等等鮮果,清新甜美

龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士

燒香草魷魚、糖漬檸檬

法式洋蔥湯

味道濃郁,仲有絲絲洋蔥

燒紐西蘭羊柳、香草甘筍仔、甜甘筍蓉

焗蜜糖鰆魚、鮮芒芝麻醬薯蓉、炒蔬菜絲

2024-09-05 236 views
唔可以以為中環區食飯一定好貴,Espuma係西班牙主打嘅fusion餐廳,源自Novell集團嘅高級咖啡廳,推崇嘅係歐洲寧靜輕鬆嘅環境去品嚐濃郁嘅巴塞隆拿咖啡。不過晚餐佢都有做套餐。基本$398已經可以有Starter, Soup, Mains同dessert,絕對抵食。我就試咗以下呢幾樣:Sangria西班牙餐廳一定唔少得要飲嘅!有青紅蘋果,橙同rum嘅punch,清甜可口易入口!Onion Soup經典法式洋蔥湯,熱熱地飲落好嫩胃。Grilled Red Pesto Clamari用濃濃郁香草燒嘅鮮魷真係好惹味,食嘅時候一定要點糖漬檸檬,佢係好似粉狀咁嘅質地,鹹同酸嘅平衡攞得好啱。Tenderloin Beef用Pan燒嘅牛柳,燒到外面少許燶但入面仍然可以半生熟,口感好正。完全食到牛肉嘅味道。配合香煎甜薯餅,鹹同甜味嘅交集,再加上火箭菜沙律嘅side dish,一個生態平衡嘅菜式就係咁樣。Mixed Fruit Custard雜果新鮮不在話下,更加正嘅係吉士忌廉泡芙配士多啤梨汁,係甜上加甜嘅組合。為整個餐畫上完美嘅句號。

Sangria

Onion Soup
經典法式洋蔥湯,熱熱地飲落好嫩胃。

Grilled Red Pesto Clamari

Tenderloin Beef

Mixed Fruit Custard
2024-09-03 196 views
同朋友去咗中環M88嘅Espuma,M88都好多嘢食!Espuma係西餐,我地就叫咗兩個晚市套餐,一個$398(另加一),有前菜、湯、主食、甜品,抵食。今次我嘗試咗幾道精緻嘅菜式,每一樣都有獨特風味。環境都好好呀,睇到香港嘅夜景。Croissant Guacamole Egg 這道菜結合咗鬆軟嘅牛角包同新鮮嘅鱷梨醬,搭配流心蛋,口感相當豐富。係一個輕盈嘅開胃菜。Grilled Red Pesto Calamari 烤魷魚的調味出免,綠色嘅Pesto醬為魷魚增添唔少香氣與色彩,口感彈牙。每一啖都令人感受到海鮮嘅鮮味,搭配少少檸檬汁更添風味。Onion Soup我哋兩個都叫咗洋蔥湯,濃郁而香甜,洋蔥夠淋,仲有塊包。佢嘅甜味喺湯入面充分釋放,好溫暖。Half Lobster Linguine龍蝦意粉的份量都夠大,龍蝦肉鮮嫩又多膏,意粉吸收曬龍蝦嘅鮮味。仲要係我鍾意食偏硬嘅意粉!搭配香草和橄欖油,整體口感豐富,讓人回味無窮。Roasted Lamb Lion烤羊排外焦內嫩,肉質鮮美,叫咗五成熟搭配香料嘅味道恰到好處,唔會過於腥膻。佢搭配嘅蔬菜例如蘿蔔都好新鮮,醬汁都好夾,增添口感同層次。Cre

Croissant Guacamole Egg

Grilled Red Pesto Calamari

Onion Soup

Half Lobster Linguine

Roasted Lamb Lion

Cream Puff
最後嘅奶油泡芙係完美嘅結尾。外皮鬆脆,內餡香滑,甜而不膩,無法抵擋。

呢度嘅侍應嘅服務都好好,每一道菜都展現咗廚師嘅用心同創意,無論是口感抑或係搭配都相當出色,值得再次光顧!
2024-09-03 173 views
📍Espuma(中環)中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 17樓今晚同個閨蜜慶祝生日,佢一早就話要嚟呢間餐廳慶祝,個環境非常舒服,我地仲被安排咗角落位,帶點私隱感覺,好relax💰Dinner Set $398/位😋😋😋😋.8/5👉龍蝦水煮蛋牛角包半牛油果醬及巴馬臣芝士唔好睇呢個前菜平平無奇,吠落好有驚喜,隻蛋咬落去流蛋汁出嚟,配埋個巴馬臣芝士個種感覺,係好食到不得了👉燒香草鮮魷,糖漬檸檬魷魚新鮮又嫩,配埋個糖漬檸檬就非常清新開胃,份量又唔會太少,唔會好吊癮👉法式洋蔥湯唔食洋蔥嘅我對洋蔥改觀,原來可以整得咁好味,洋蔥煮到個湯好甜,我仲將啲洋蔥食晒👉燒美國牛柳,香煎甜薯餅,火箭菜沙律五成熟嘅牛肉係最好味,食到牛肉嘅鮮味,又唔會韌,睇落仲有啲血汁流出嚟就最好不過👉焗蜜糖鰆魚,鮮芒芝麻醬薯蓉,炒蔬菜絲魚扒又滑又大件,啖啖肉,非常鮮味,薯蓉係用新鮮薯仔整成,調得好惹味,有飽肚感👉鮮雜果吉泡芙配士多啤梨汁見到個西班牙油條已經心心眼,仲有埋個忌廉泡芙,更加開心,全部都好新鮮,就已經好滿足回頭:yesyesyes!價錢唔貴之餘,環境仲好舒服,下次有節日都會帶朋友嚟感受下
📍Espuma(中環)
中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 17樓

💰Dinner Set $398/位
😋😋😋😋.8/5

👉龍蝦水煮蛋牛角包半牛油果醬及巴馬臣芝士

👉燒香草鮮魷,糖漬檸檬

👉法式洋蔥湯

👉燒美國牛柳,香煎甜薯餅,火箭菜沙律

👉焗蜜糖鰆魚,鮮芒芝麻醬薯蓉,炒蔬菜絲

👉鮮雜果吉泡芙配士多啤梨汁

2024-09-01 147 views
今日去咗中環威靈頓廣場17樓嘅Espuma,裡面全部落地玻璃市區景夜景幾靚。坐位都幾闊落。我哋點咗兩個ESPUMA DINNER SET MENU $398+10%STARTER包括Lobster Mini Croissant Guacamole Poached Egg With Shredded Parmesan Cheese龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士蛋漿包住龍蝦肉夠晒鮮味Grilled Red Pesto Calamari, Candied Lemon, Basil Powder燒香草鮮魷,糖漬檸檬鮮魷大大件,配埋個汁好夾SOUPFrench Onion Soup 法式洋蔥湯夠晒香濃,仲有塊焗芝士麵包,點湯一流MAINS主菜包括Oven-BakedMackerel Glazed In Honey,Mango Tahini Mashed PotatoAnd Sauteed Julienne Vegetable焗蜜糖鰆魚,鮮芒芝麻醬薯蓉,炒蔬菜絲大件夾啖啖肉,配菜亦都好好食Roasted Lamb Loin With Thyme, Spiced Baby Carrot, S
今日去咗中環威靈頓廣場17樓嘅Espuma,
裡面全部落地玻璃市區景夜景幾靚。坐位都幾闊落。

STARTER包括
蛋漿包住龍蝦肉夠晒鮮味

燒香草鮮魷,糖漬檸檬
鮮魷大大件,配埋個汁好夾

SOUP

French Onion Soup 法式洋蔥湯
夠晒香濃,仲有塊焗芝士麵包,點湯一流

MAINS主菜包括

Oven-Baked
Mackerel Glazed In Honey,
Mango Tahini Mashed Potato
焗蜜糖鰆魚,鮮芒芝麻醬薯蓉,炒蔬菜絲
大件夾啖啖肉,配菜亦都好好食

Roasted Lamb Loin With Thyme, Spiced Baby Carrot, Sweet Carrot Puree
燒紐西蘭羊柳,香草甘筍仔,甜甘筍蓉
肉質非常嫩滑,配菜亦非常甜口

最後嚟個DESSERT
Mixed Fruit Custard Cream Puff With
Strawberry Sauce
鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁
French Onion Soup 法式洋蔥湯
夠晒香濃,仲有塊焗芝士麵包,點湯一流

• 龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士
  • 法式洋蔥湯
2024-08-27 138 views
餐廳裡面環境舒適,侍應服務態度良好,今次係夜晚黎食晚餐,叫咗個二人套餐👇🏻龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士牛角包🥐十分鬆軟,夾埋龍蝦肉、水煮蛋、牛油果醬➕巴馬臣芝士一齊食,非常美味燒香草鮮魷加入糖漬檸檬🍋鮮魷入口水嫩,充滿香草風味法式洋蔥湯面層有鬆脆嘅麵包,配上香濃嘅洋蔥湯,滋味滿滿焗蜜糖鰆魚伴菜🈶鮮芒芝麻醬薯蓉及炒蔬菜絲,薯蓉夠晒香滑,鰆魚口感厚實燒紐西蘭羊柳羊柳揀咗7️⃣成熟,入口香羶多汁,配菜有香草甘筍鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁呢個甜品賣相唔錯,感覺幾特別,食落香甜可口

燒香草鮮魷
加入糖漬檸檬🍋鮮魷入口水嫩,充滿香草風味

法式洋蔥湯
面層有鬆脆嘅麵包,配上香濃嘅洋蔥湯,滋味滿滿

焗蜜糖鰆魚
伴菜🈶鮮芒芝麻醬薯蓉及炒蔬菜絲,薯蓉夠晒香滑,鰆魚口感厚實

燒紐西蘭羊柳
羊柳揀咗7️⃣成熟,入口香羶多汁,配菜有香草甘筍

鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁
呢個甜品賣相唔錯,感覺幾特別,食落香甜可口
📍 EspumaEspuma 位於中環M88,店內設有大型落地玻璃非常有格調,可以一邊食晚飯一邊睇中環夜景的確唔係度度有!😍餐廳主打融匯亞洲,新派西班牙和歐洲嘅Fusion料理,Tapas、海鮮飯同甜品都相當出色,絕對值得一試,擺碟亦非常精緻,鍾意打卡嘅朋友仔就唔好錯過啦!✨Dinner Set Menu $398/位🌟Starter🥐Lobster Mini Croissant Guacamole Poached Egg W/ Shredded Parmesan Cheese 龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士 牛角包烘到好酥脆,食既時候熱辣辣!水煮蛋一切開見到流心嘅狀態,開心!😝 牛角包配埋牛油果醬同巴馬臣芝士🧀味道好夾,食到大量芝士,層次感十足!🦑Grilled Red Pesto Calamari, Candied Lemon, Basil Powder 燒香草鮮魷,糖漬檸檬鮮魷新鮮得黎亦都好厚肉,食落幾彈牙! 沾滿曬香草醬,令到個口感更加fresh同開胃~特別既係配左糖漬檸檬🍋🌟Soup🧅French Onion Soup 法式洋蔥湯洋蔥湯好香濃,食到大量嘅洋蔥粒粒,甜味
📍 Espuma

✨Dinner Set Menu $398/位

🌟Starter

🌟Soup
🧅French Onion Soup 法式洋蔥湯
洋蔥湯好香濃,食到大量嘅洋蔥粒粒,甜味十足!加埋塊芝士焗麵包,麵包吸收曬啲湯汁🧽唔錯!

🌟 Mains
燒美國牛柳,香煎甜薯餅,火箭菜沙律

🥗Pan-Roasted Beef Tenderloin, Sweet Potatoes Lakes, Arugula Salad 燒美國牛柳,香煎甜薯餅,火箭菜沙律 (+$50)
賣相相當吸引🤩擺盤都好整齊!牛柳肉質細緻,啖啖肉香;一切開仲見到大概5成熟既感覺,食落有咬口!碟上亦有簡單既配菜:香煎甜薯餅同火箭菜沙律,甜薯餅既味道幾特別,好少食甜味既~
燒紐西蘭羊柳,香草甘筍仔,甜甘筍蓉

🐑Roasted Lamb Loin w/ Thyme, Spiced Baby Carrot, Sweet Carrot Puree 燒紐西蘭羊柳,香草甘筍仔,甜甘筍蓉
羊柳叫左7成熟,肉質細緻,入口亦較柔軟,完全唔會覺得韌~另外,好欣賞佢幾重羊臊味,正合我口味!牛柳有4大塊,燒得好香身,牛柳既表面亦都有焦香既口感

🌟Dessert
鮮雜果吉士忌廉泡芙配士多啤梨汁

🍨Mixed Fruit Custard Cream Puff w/ Strawberry Sauce 鮮雜果吉士忌廉泡芙配士多啤梨汁
呢個值得一試!😍冇諗過泡芙都可以整到咁有創意~泡芙既外層酥脆,配上吉士忌廉既軟熟口感,而吉士忌廉既味道係偏甜,配合埋啲水果一齊食,正正可以中和返個甜度

⭐️好味指數:7.6/10

📍 Espuma (M88) (中環)
中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 17樓

#中環 #espuma #威靈頓廣場 #牛角包 #龍蝦 #水煮蛋 #美國牛柳 #紐西蘭羊柳 #吉士忌廉 #泡芙 #puff #hk #西班牙菜
2024-08-26 121 views
店名: Espuma 地址: 中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 17樓中環站D1出口,行3分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5Espuma係一間位於西班牙菜餐廳,餐廳於威靈頓廣場高層,所以可以睇到中環既高樓景觀,而餐廳內部裝修亦非常有氣氛~Dinner Set $398Starter (龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士/燒香草鮮魷, 糖漬檸檬) ❤️❤️❤️❤️牛角包內裏包住龍蝦水煮蛋,令到咬落去有汁爆出,非常驚喜,再伴上牛油果醬可以令到包既口感更濕潤,亦可以解芝士既膩😋燒香草鮮魷, 糖漬檸檬口感非常清新,味道亦係偏清淡,中意清新既大家可以一試😙Soup (法式洋蔥湯) ❤️❤️❤️❤️口感會偏濃味,可以為大家既胃熱熱身,亦都適合前菜後飲用,洋蔥份量亦多😚Mains (焗蜜糖鰆魚.鮮芒芝麻醬薯蓉.炒蔬菜絲/燒紐西蘭羊柳.香草甘荀仔.甜甘荀蓉)❤️❤️❤️❤️焗蜜糖鰆魚擁有濃既鮮魚味,而配上鮮芒芝麻醬薯蓉,有種甜甜,非常開胃既感覺,炒蔬菜絲亦係清新之選,而燒紐西蘭羊柳(7成熟)亦係有非常濃烈既羊香味😆口感則半軟半熟,香草甘荀仔及甜甘荀蓉則非常鮮甜🥰Dessert (鮮雜果吉士忌廉泡芙配士多啤
店名: Espuma

味道: 4/5

Dinner Set

Starter

Soup (法式洋蔥湯) ❤️❤️❤️❤️

Dessert (鮮雜果吉士忌廉泡芙配士多啤梨汁) ❤️❤️❤️❤️❤️
吉士忌廉泡芙咬落去會有忌廉爆出,配上鮮雜果,感覺非常新鮮,而士多啤梨汁則令到成個甜品增添鮮果風味😍
本身以為中環嘅所有西式餐廳都會比較貴,不過見到有人介紹,呢間餐廳嘅二人dinner set好抵食,咁就一於嚟試吓啦。一嚟到就見到呢度嘅環境唔錯,座位好舒服。不過因為多人嘅關係,夜景就比較難影,如果想打卡夜景嘅話就比較難。不過佢嘅食物款式好多同價錢都好平,所以都好期待。我自己就最欣賞呢個生牛肉他他,因為佢承諾牛肉好新鮮,而且牛肉好嫩滑,越食越開胃啊。另外我哋叫咗肉眼扒,五成熟,煮嘅時間啱啱好,而且牛肉切得夠厚,牛味好足夠,比想像中更有驚喜呀。呢度嘅紅酒都唔差,雖然價錢好平,但係絕對唔係超市嗰種平價紅酒,襯埋牛扒食,簡直一流啊。我不嬲都好鍾意食呢個西班牙油條churros,估唔到呢度整得好好食,而且佢嘅賣相都好靚,但食落比賣相更好呀。呢間餐廳又平又抵食,我就覺得好適合一大班朋友嚟gathering。如果係拍拖慶祝嘅話,就略嫌氣氛唔係好夠,不過如果想兩個人普通食餐飯嘅話,呢度絕對係一個好好嘅選擇。

• 煙燻烤安格斯肉眼牛扒