2012-06-26
位处于中环日本料理都系高当,装修设计有日本色彩,但好舒服,对住门口系天妇罗同鱼生吧枱坐位,右边有窗边位,窗可以见山景同文物建筑,但将会拆卸,听职员夜晚有灯光靓!当日我两个人好简单叫厨师精选推介每位$800,就可以完全唔洗花时间谂食,大家可以欣赏风景同谈天说地,只系讲有咩唔食,就由厨师发板。原来哩度所有日本料理嘅菜色都有,不过天妇罗比较主打,我哋坐系炸炉前面,为咗可以食到新鲜炸起嘅天妇罗,仲可以厨师倾计及睇住厨师点煮,不妨同大家话哩度有靓仔厨师架!首先系前菜,前菜已经好精美,有蟹仔、鱼子鲜虾肉、鲑鱼卷,蟹仔全只炸,炸得好脆,咬落去咯咯声,又重蟹油嘅香味。鱼子同鲜虾肉夹埋一齐就更加鲜味,而鲑鱼卷,有鲑鱼系面好鲜脆,鲑鱼好软滑鲜味,内有露荀爽脆,整个夹住酱汁一齐食好鲜味好开胃有多重口味。然后就送黎鱼生,装饰得好靓,仲有只用车厘茄做嘅兔仔,分别有三种鱼先食薄切左口鱼好清甜,再食油甘鱼比头先左口鱼味浓少少,但同样清甜,最后食吞拿鱼腩入口速溶好甘好香好鲜味。再黎一碗好清好香菇味嘅汤,再继续到主菜天妇罗,想够新好食啲嘅就要坐系炸炉前面,炸一样食一样,哩度除咗提供油海盐,仲会俾两种盐,例如:绿茶盐同咖
然后就送黎鱼生,装饰得好靓,仲有只用车厘茄做嘅兔仔,分别有三种鱼先食薄切左口鱼好清甜,再食油甘鱼比头先左口鱼味浓少少,但同样清甜,最后食吞拿鱼腩入口速溶好甘好香好鲜味。再黎一碗好清好香菇味嘅汤,再继续到主菜天妇罗,想够新好食啲嘅就要坐系炸炉前面,炸一样食一样,哩度除咗提供油海盐,仲会俾两种盐,例如:绿茶盐同咖哩盐等。首先系海老天妇罗、然后系活赤羽天妇罗,赤羽天系珊瑚礁鱼即劏即炸、海鳗天妇罗同北海道蟹钳天妇罗,哩度所有天妇罗粉够薄够脆唔会油料够新鲜,真系好好食。再黎带子海胆真系鲜味到了不得,九州岛目光鱼车子蟹膏,食落鱼够滑溶溶地蟹膏必出黎好甘香,而今日嘅厨师精选系蚝天妇罗,好鲜好有蚝味无渣,仲有特大澳洲鲍鱼天妇罗咬落系稔身,最后好特别有野菜天妇罗,包括小玉葱清甜、无茸菇好浓菇味及柑桔好甘润喉。唔洗惊唔够饱仲有月见虾饼饭炒得好香饭一粒粒,最后甜品系蕃茄啫喱系将蕃茄剥咗皮制成好似啫喱嘅质感,甜甜地有少少薄荷味好清新。总之哩餐虽然有啲贵,但食到唔只哩个价钱,好好食好满足。
其实哩度仲有铁板烧房,无咩烟,都好多人食铁板烧,食材同样好新鲜。