2023-03-14 7 views
唔知由幾時開始,3月14既白色情人節慶祝活動竟然不亞於傳統既2月14情人節。一向直男直過間尺既老公,都話要跟下風😳入門坐低staff就同我地介紹White Day promotion,係同Slok Chocolate crossover,出咗3杯唔同style既cocktail,$280 for all……好呀要曬三杯呀唔該你😳其實仲有好多特色cocktail同highball,蛋撻同粟米都真係….好特別🤣心郁郁真係好想試但女人都係好容易比limited edition/promotion/seasonal既字眼吸引😌唯有下次再試❤️酒吧環境好舒服,如果幾個朋友想靜靜地有個地方chill下傾計真係好適合,越坐越喜歡呢間Bar第一杯cocktail叫Balter,係Panarea Sunset Gin做base,加埋Maraschino同西柚。柑橘香氣既Gin加上Maraschino既甜果香,配上西柚令到成杯酒飲落去好清爽重點係同一塊陳皮味既72%黑朱古力做pairing,staff建議我地一啖酒一啖朱古力。入口本身清爽既酒味,係一口朱古力過後濃縮咗啲果香味,最後有淡淡既陳皮味係條脷到嗒下

好呀要曬三杯呀唔該你😳

第二杯係三杯入邊我最鍾意嘅Ephemeral,係用Mystic Grove既Chapter 9 blue Gin做base,本身隻Gin係好靚好靚嘅藍色,調出嚟嘅酒就會變成紫色,好似蝶豆花咁
再加上大家都耳熟能詳廚房必備嘅玫瑰露酒,令到佢更有酒香味
配埋pairing既72%朱古力,唔知點解個酒味好似更加濃郁咗咁,開始有少少感覺😛

牛舌既串燒比備既單品,厚切尤其吸引。一份有三串,係真.厚切牛舌(好多唔係架🙈)
牛舌口感好爽脆,牛舌芯仲保持到腍滑口感,調味好惹味啱我重口味送酒😻

意大利雲吞係一口size,加上厚厚白松露油雜菇醬,每啖都好濃既蘑菇氣味,食到最後忍唔住搯埋啲醬食😛

食完有啲唔夠喉,加多個麻婆豆腐Nachos,唔….想像唔到,因為麻婆豆腐我淨係配過飯食🤣

原來係一片片炸咗枝竹(腐皮?🥹)配麻婆豆腐沾醬,炸枝竹好薄好脆,麻婆豆腐醬微辣,呢個拎嚟送酒都好襯

最後一杯既Supine冇朱古力食啦🙈
因為朱古力放咗係就入面,加咗Levantine Gine同Lillet Blanc, 呢杯亦都係最濃酒味既一杯。
上枱時好緊張,好快手咁影完相之後bartender就將煙薰器拎走,即刻聞到好大陣煙燻木味加少少酒香味
飲既時候首先個鼻會聞到煙燻味,入口既就有種朱古力既可可甜味加上Gin既柑橘酸味,之後就有陣涼涼地既薄荷甜辣味,呢杯亦都係最有層次既一杯,飲完真係好有感覺🙉

呢三杯crossover cocktail都好特別,期待會有其他既pairing❤️
  • 意大利餛飩配白松露油雜菇醬
  • 燒厚切牛舌