2006-07-09
下午茶對我來講,已有不知多年未試過,現今變相放周六日,終於可同些密友來個下午茶.浪費一下周日的下午.位如Soho上的Portobello,擺明同倫敦著名Flea Market Portobello齊名,連招牌也抄考倫敦的路牌.真係崇英崇到底.不過只聞其身,抄不到個靈魂.起碼隔離沒有電影Notting Hill內的藍色門,更加沒有一間有個好似Hugh Grant般,操正宗英王英語的紳士做老細的書店.士丹頓街,就係士丹頓街.點都同Portobello road有距離,起碼超過八千哩.周日下午三時,天氣悶熱,下午茶時段,店內也有七成客人.裝修都係扮晒英式.但門口放著一些比利時啤Stella Arotis杯作裝飾.有點奇怪.眼見所有店員也是菲律賓人,態度有點傲慢,趁晒我周日下午的心情.唔飲咖啡之下,來個Tea set,紅茶cake任揀一款.友人要杯凍Latte,同個薯仔沙律.紅茶要Scottish breakfast tea.咁,English同Scottish又有咩分別?我飲唔出.只係講左句:"Tranispotting".友人似乎心有靈犀,知道我想講出咩意思.件朱古力Truffle蛋糕不錯
件朱古力Truffle蛋糕不錯.對我呢個唔係甜品狂人來講,已經可以收貨.
友人經常光顧,每一次來飲咖啡,都覺得一次比一次難飲.今次杯Latte,並不對味,叫我下次去第二間好過.除此之外,都幾好坐.
當然,我都係會聽友人之勸告,下次去第二間hea.
Oh...we could start over again