2023-01-28
由於搬離元朗,相隔一年多, 先有機會同同事再次幫襯呢一間《校長燒肉》, 慶幸喺疫情期間都頂得住, 可以繼續食到價廉物美嘅放題。校長燒肉除咗有燒肉放題之外, 仲有埋火鍋放題, 雖然並唔係乜嘢貴價材料, 但係已經過價錢可以任飲任食, 真係認真超值。燒肉嘅材料款式都算多, 豬、牛、雞、魚、丸, 基本嘅燒肉款式都一定搵到。我最鍾意蜜汁金沙骨,肥瘦適中,而且醃得唔錯, 燒到金黃色好香口。豚肉片都唔錯, 帶點五花, 燒起來油脂逼出, 點埋韓式嘅醬油, 油香十足,佐酒一流。另外燒粟米同埋燒金茹都幾過癮, 用錫紙兜裝住, 入邊有埋牛油, 簡單成為牛油粟米同金菇。另外呢度嘅刺身都ok新鮮, 三文魚、甜蝦、八爪魚等。 配埋任飲嘅清酒同梅酒, 同朋友一邊食一邊傾下偈, 相當唔錯。飲咗酒又想有啲暖嘅嘢落肚, 打邊爐就最啱喇。呢度嘅枱可以一枱兩食, 鍾意打邊爐又得, 鍾意燒肉又得, 隨你鍾意, 任君選擇。蔬菜區有唔少選擇, 輕易拼出一個健康嘅蔬菜底火鍋, 喺食肉嘅同時, 都要注意埋健康至得。至於甜品方面都有十幾款, 香芋牛奶凍同埋炸香蕉糕幾特別。 滑捋捋嘅牛奶凍滲出香芋嘅香氣。 另外炸香蕉糕外脆內軟, 咬落軟軟
飲咗酒又想有啲暖嘅嘢落肚, 打邊爐就最啱喇。
至於甜品方面都有十幾款, 香芋牛奶凍同埋炸香蕉糕幾特別。 滑捋捋嘅牛奶凍滲出香芋嘅香氣。 另外炸香蕉糕外脆內軟, 咬落軟軟糯糯, 又有香蕉味, 都幾唔錯。
我哋食嘅係晚市早埸時段, 五點鐘入座, 每人200蚊有找, 真係非常之抵食。 希望疫情過後,食肆可以重新振作!