2019-09-14
中秋節同男朋友book左馬頭圍附近既酒店慶祝,第一次黎馬頭圍見到周圍都係比較舊既樓,對於陌生既地方第一件事就係上openrice search下有咩好食啦!最後因為係酒店附近就決定試下呢間海記合桃。一去到已經見到好多人堆左係門口同店舖入面,見到咁多人就知道應該唔會中伏既。入到去其實無店員serve自己坐邊架,我地好傻仔咁係店舖門口企左陣,之後見遲過我地黎既人自己入去簡位坐,先知原來呢到係有位就自便咁 坐低menu有好多選擇,我地分別簡左 沙沙合桃糊($23)同埋香芋雪樂冰芋圓西米露 ($29) 沙沙合桃糊好濃好香,大大碗$23,我地都覺得其實一碗已經二人份量,一個人食太飽,兩個人share就岩岩好配埋上面D合核碎都幾好咬。另一碗都好有驚喜!雪樂冰好特別,係介乎雪糕同雪花冰之間,食落香芋味又幾香,值得一試!而芋圓又幾好咬,味道都唔錯。仲有芋頭粒粒係入面,不過我同男朋友本身都麻麻地芋頭,所以唔識評價。而當中既椰汁西米露就係普通甜品店既水平。總括黎講,如果我有機會再去馬頭圍呢邊,會再返黎呢間舖試下其他甜品