2021-07-13
之前見同事食呢間自助晚餐,賣相好似幾好咁,所以我地就Book左呢間黎慶祝本小姐升職。上佢個e site訂枱,咁岩有折上折,埋單都係$812.8兩位,者係每位$406.4,自助餐黎講好抵食,仲要有生蠔任食。我地早左到,職員俾我地入場等開始。今次自助晚餐既主題係海鮮饗宴,所以出面既熱食都係同海鮮有關,黎食自助餐當然主打凍海鮮,所以熱食我都唔係款款都有食。冷盤有4款,🦐,青口,長腳蟹,蟹鉗。去到尾段仲有小龍蝦拎。長腳蟹好鮮,肉質唔會霉,可以整條拆出黎食,唔會痴殼,所以我地都食左好多碟,蝦都好清甜。主打生蠔🦪,佢就冇講生蠔出處,不過都好鮮甜,朋友唔係幾好彩,食到2隻苦既,即刻吐番出黎,我就冇呢個問題啦。今次我仲試加埋tabasco,個味道好正,唔怕有小小辣既朋友仔可試下。不過除左一開頭,岩岩開始自助餐出去拎個碟,係職員即時沖洗既生蠔,其他時間拎既都係已沖洗完,用保鮮紙包住的。拎左幾次既黑松露芝士焗龍蝦,食左幾隻都好多蟹膏,好正,不過個黑松露味唔算非常突出,個蒜蓉蒸扇貝就正常水準。刺身方面有4款,三文魚🍣,希靈魚,台灣鱲魚同菲律賓吞拿魚,每次拎個份量都唔錯,鐘意食既,唔駛出去拎好多次,質量都係正
冷盤有4款,🦐,青口,長腳蟹,蟹鉗。去到尾段仲有小龍蝦拎。
刺身方面有4款,三文魚🍣,希靈魚,台灣鱲魚同菲律賓吞拿魚,每次拎個份量都唔錯,鐘意食既,唔駛出去拎好多次,質量都係正常水準,冇太特別。
海逸佛跳牆,本身對中式湯品情有獨鍾既我,即刻,個湯好足料,有蟲草花,螺片,圓肉,係碗碗都咁足料,因為我拎左3次都有齊呢d料。隔離枱有位小朋友起碼飲左5,6碗
同場仲有兩檔即整食物,一個係海鮮粥(有魷魚,蝦,魚片,雞,粟米粒,菜粒,任你簡落咩配料),味道都可以,唔會太咸,又唔會冇味,亦唔覺有落味精。
另一檔係喇沙湯面,都係有幾款配料簡,我簡左豆卜,冬菇同魚蛋。面可以同佢講要多定要少,我就要左少少面算啦,始終呢個唔係我食自助餐既重點。不過個湯底好正,差d飲哂整碗湯。
食野期間有一幕好搞笑,有一段時間唔知點解自助餐員工行開哂,有個食客想食粥,自己走左入去煮。整個過程係冇職員發現,最後食客成功煮左碗粥埋位食。
最後竟然有朱古力噴泉(枱枱都會有),之前冇做過資料蒐集,所以都幾驚喜。
出左去拎雪糕,自己整朱古力脆皮,唔理賣相,朱古力味好香好好食