2015-10-14
維港海景一晚值千金?在香港來說很成立,記得多年前朋友連天台的家,居高臨下,可以清楚看到海景,自然成為看煙花,不二之選!至於食飯要見到維港景色伴吃,收費自然不會平,而地區上應該不出IFC, 尖沙咀等地段!這天晚上,無意中發現了天后一間可望到維港海景的西餐廳,晚市性價比合理。餐廳大概可坐10多人,枱與枱的間隔不迫,好適合望著海景把酒談心!套餐包一杯紅/白酒,飲得唔好嘥,我又偷酒飲左1/4杯!望住海景飲酒!正!落地玻璃望到維港海景呀!雖然不是全景,但都覺得好開揚!講真,香港人真係好少食飯咁樣望住大個海景,而家有啲樓阻礙少少,反而覺得唔係發緊夢!哈哈!套餐可以加$98 加三隻生蠔,我平時少吃生蠔,所以挑了三款都是海水味比較淡的,左起分別是Gillardeau ,Smokeybay 及 Irishrock !!平時Gillardeau 海水味比較濃,該是最後才品嘗,但這晚侍應說先品嘗這個,才順序的吃其他,果然,這晚的 Gillardeau 海水味不太濃重,仲有少量甜味,相對來說Smokeybay 的海水吸咸鮮味濃郁很多,不多吃蠔的我只能勉強完成,最濃味的Irishrock,我已交給朋友吃就好!餐
這天晚上,無意中發現了天后一間可望到維港海景的西餐廳,晚市性價比合理。 餐廳大概可坐10多人,枱與枱的間隔不迫,好適合望著海景把酒談心!
套餐包一杯紅/白酒,飲得唔好嘥,我又偷酒飲左1/4杯!望住海景飲酒!正! 落地玻璃望到維港海景呀!雖然不是全景,但都覺得好開揚!講真,香港人真係好少食飯咁樣望住大個海景,而家有啲樓阻礙少少,反而覺得唔係發緊夢!哈哈! 套餐可以加$98 加三隻生蠔,我平時少吃生蠔,所以挑了三款都是海水味比較淡的,左起分別是Gillardeau ,Smokeybay 及 Irishrock !!
哈密瓜充滿水份味道好鮮甜,黑毛豬就嫌肥左少少,咸香也不夠,可能係食慣左24個月吧!
不過我buy 以黑醋作簡單調味,好多餐廳都會用好濃味的調味去遮蓋不足之處,這裡反而來得真實就是!
我係好鐘意食牛油果的小孩,牛油果他他不會攪到成蓉碎晒,留返些少口感,長蟹腳有淡淡的海水味,肉質挺身,整體係我杯茶!
我咁憎南瓜一定係揀龍蝦湯啦,上枱聞到淡淡的龍蝦香,色澤金黃,畫左靚靚的圖案! 湯身濃淡適宜,順喉,入面有絲絲的蟹肉,肉質不會好淋身,留返少量咬口 烤西班牙雪花黑毛豬配蘋果黑醋汁
自從上次食半熟黑毛豬後,一試愛上,不過這裡無問我想食幾熟,送上來已經是全熟了,
可能來貨不同,不可以煮太生吧!
朱古力布朗尼充滿果仁碎,口感有點乾身,不過伴著雪糕就剛剛好,另外,如果布朗尼微熱的話,一冷一熱,感覺會更加完美
席間看到後面的客人那個甜品併盤,好吸引,我也忍不住問是什麼來,原來要預訂的!哎!
提提男士們,約女生食飯一定要預定這個甜品呀!美酒美景仲唔蠃晒,笑!