2018-08-13
朋友生日問佢想食咩,佢話未食過浜燒,我都冇乜頭緒,問問同事話試過一間喺銅鑼灣樓上不錯的,咁就一於去試下吧。餐廳位置澳門逸園中心18樓的”漁獲浜燒”。餐廳裝潢富日式格調,入內正對住一個魚缸,養着一隻超級大的長腳蟹,最右邊係吧台位,左面有两間房,放置2/4人桌,佔地不算大,牆上掛著不同刺身魚的圖解。看看餐牌和店員介紹,餐廳原來10點後酒精飲品會買一送一,來早了,下次晏些來吧。店員送上芝麻鹽醬椰菜水菜沙律(二人一份) $40椰菜新鮮,帶點少辣和脆脆加強口感,清爽開胃。沖繩風沙律 $138這個沙律用料豐富新鮮,用上三文魚、吞拿魚、油甘魚刺身;另外有海葡萄、海藻,還有苦瓜、黃椒、車厘茄、洋蔥等,十多款配在一起,口感味道十分豐富,好正嘅沙律。八丈赤鯥刺身 $780店員介紹今天的時令魚刺身是赤鯥,魚肉晶瑩剔透,白裡透紅,肉質嫩滑,而且魚味清甜而不帶腥味,確是高級享受;魚頭魚尾還可以用來做湯或酥炸,我們都選擇喝一碗靚湯。今日的重點來了 - 特上漁獲浜燒盛合 $1628,今天要豪食一番,賣相相當睇頭,睇到目定口呆,當中有珍寶大蝦、鮑魚、文蛤蜆、白蜆、榮螺、活帆立貝、魷魚、響螺和北寄貝。這裡的浜燒有專業的
店員送上芝麻鹽醬椰菜水菜沙律(二人一份) $40
椰菜新鮮,帶點少辣和脆脆加強口感,清爽開胃。
沖繩風沙律 $138
八丈赤鯥刺身 $780
今日的重點來了 - 特上漁獲浜燒盛合 $1628,今天要豪食一番,賣相相當睇頭,睇到目定口呆,當中有珍寶大蝦、鮑魚、文蛤蜆、白蜆、榮螺、活帆立貝、魷魚、響螺和北寄貝。這裡的浜燒有專業的店員為我們服務,真係高級享受。
珍寶大蝦 - 好少見到咁大隻,都幾誇張,燒完都冇乜點縮水,入味超實在,肉厚彈牙。
活帆立貝 - 同樣大得誇張,比手掌還要大,帆立貝肉掌心般大,而且極厚身肥美,可選清酒或牛油燒,我們選擇了清酒,入口鮮嫩味美。
鮑魚肉質爽彈腍軟,味道鮮甜。
榮螺聽就聽得多,但好少見到真面目,原來是這個樣子的,肉質彈牙爽韌。
北寄貝口感嫩滑爽彈,殼中的湯是精華。
柚子梅酒 $65/杯
柚子味香濃易入口。
番薯雪糕 $58/個
另有原隻蕃薯雪糕作甜品,除了蕃薯味鮮香可口,就連原隻蕃薯都能直接食用,非常香甜。