2018-11-21 2917 views
每年11月都係同朋友之間既大日子,事關連我在內起碼有2、3人生日,今晚就跟朋友推薦黎到呢間樓上cafe慶生。Dinner Set屬中高價,望真d原來都好多野食,包括主菜、餐前飲品、餐湯、沙律、餐前小食、飲品及甜品。 靠朋友掃QR code用手機落單,單係叫一個set已經花多眼亂大把選項,岩哂想試多幾款野又眼闊肚窄既女仔。餐前飲品鮮果沙冰幾有誠意,飲到新鮮芒果香味又夠凍。南瓜濃湯大獲好評,濃稠幼滑香甜,撈埋忌廉更加香,大碗少少就好。溫泉蛋蟹籽沙律用左黑醋醬,酸酸地好開胃。 因為醬汁比較濃同搶味,最後留返溫泉蛋單獨咁食,流心有蛋香、煮得岩岩好。餐前小食揀左友人力推既紫菜雞卷,紫菜味好突出,味道似CP牌同類雞卷,不過不失。 雞肉顏色紅紅地,最後證實左係醃料顏色所致,其實係全熟既。慢煮安格斯牛柳 ($258) 配煙三文魚焗薯由於係慢煮關係,冇得揀幾成熟,切開都見到少少嫩紅。 牛肉好嫩滑軟腍,不過可能食慣熟成個種味道,感覺呢款安格斯牛柳肉味唔算好濃,點埋黑椒汁先岩岩好夠味。 反而煙三文魚焗薯好有驚喜,薯仔本身已經好軟滑同充滿薯仔甜香,配蛋黃醬同煙三文魚好夾,最後連薯皮都食埋。桂花南非頂級國寶茶個
鮮果沙冰
餐前飲品鮮果沙冰幾有誠意,飲到新鮮芒果香味又夠凍。
南瓜濃湯
慢煮安格斯牛柳 ($258) 配煙三文魚焗薯
慢煮安格斯牛柳
桂花南非頂級國寶茶個名就夠哂氣勢,茶味幾香醇,但預期中桂花香味會係主調,可惜唔太突出。 勝在花茶大大杯,仲可以加熱水續添,坐足成晚傾計就岩哂。
桂花南非頂級國寶茶
意想不到成餐最大驚喜會係最後既甜品。 D24榴槤慕絲蛋糕睇落平平無奇,入口第一啖竟然令我同朋友瞪大眼大叫好食。 雪到凍一凍既柔滑mousse充滿天然清新既榴槤味,直頭有種食緊榴槤既錯覺,感動之際發現中間仲攝左舊真榴槤肉,絕對值得為左呢個甜品專程黎一試。
D24榴槤慕絲蛋糕
典型既半自助式文青cafe,店員友善、老闆娘親身招待、每晚近乎只做一輪客,簡簡單單慢活既一晚。
Type of Meal
Dinner