2024-08-28
作為Pici 長期食客, 每次想食有儀式感嘅西餐、手工意粉 ,就會諗起Pici。間唔中有試吓佢嘅新品,但仍然覺得例牌菜比較我口味。 今次二人行,選擇咗Tasting Menu, 包括三個小食,兩個意粉,兩個甜品, 用匯豐信用卡買單仲送兩杯飲品(Cooler/Prosecco)🥤Tuna Tartare ✨吞拿魚一點腥味都冇, 配上牛油果,洋蔥,檸檬汁,感覺非常清新! 唔好俾佢嘅份量呃咗,其實吞拿魚和牛油果都幾有飽腹感,十分推介呢個餐前小食!Fried Calamari✨過往喺其他分店都有叫炸魷魚,今次沙田分店認真失色,炸得太乾太硬了。Homemade Meatballs三大粒嘅肉丸,配上芝士好惹味, 肉味濃郁,只嫌肉丸切開後有啲鬆散。Orecchiette ’Nduja✨貓耳朵食起上嚟有咬口。sauce有少少微辣,唔食辣嘅都絕對handle到。saucy 得嚟唔油膩,事關有火箭菜、蕃茄仔伴碟,感覺唔Heavy。個人認為豬肉碎多番少少就Perfect。Pappardelle Beef Cheek✨兩碟意粉同時間到,但係呢碟明顯係冇咁熱。手工意粉口感軟硬度適中,牛面頰肉質柔嫩,只可惜味道有
Tuna Tartare ✨
Fried Calamari✨
Homemade Meatballs
Orecchiette ’Nduja✨
Pappardelle Beef Cheek✨
兩碟意粉同時間到,但係呢碟明顯係冇咁熱。手工意粉口感軟硬度適中,牛面頰肉質柔嫩,只可惜味道有點淡。
Tiramisu ✨
前菜加主食已經好飽,再食一大杯嘅Tiramisu 真係飽上加飽。Tiramisu 味道唔算太甜,抵讚。但係cream太多,如果可以多幾層layer中和下會更加好。
Prosecco✨
入口比較酸,個人比較喜歡飲甜甜的。
La Pesca✨
幾粒raspberry 作陪襯,食咗一粒覺得太酸,直接放棄另外幾粒。 至於飲品味道比較淡如水,不如飲可樂仲好🌚
整體用餐感覺唔錯,食物質素算中上,價錢合理,推薦!