2021-12-18
三星米芝蓮「廚魔」以份子料理聞名,今次佢唔玩份子料理轉玩中菜,仲要係香港人偏愛既北京烤鴨,一於試下「廚魔」既北京烤鴨可唔可以同香港個幾間都係以北京烤鴨馳名既餐廳媲美先北京烤鴨半隻上菜速度好快,烤鴨一早烤好,皮都一早片好,薄餅皮用慢火蒸住,確保個皮唔會變硬,呢點係加分的,好貼心,配料同醬汁有青瓜、京蔥絲、甜醬、芝麻醬、黑糖北京烤鴨個皮香脆,隻鴨都幾肥,層脂肪厚厚的,鴨肉膻香,加埋配料醬汁一齊食就大大減左個油膩感,整體不錯和牛叉燒整個present基本上就好似西餐咁,和牛肉質軟腍,個焗蒜頭熟左後好甜,但有點失色係和牛上碟只係暖,個汁都係暖,卑我感覺似一早整好左避風塘生蠔炸蠔件數比想像中多,都有成6粒,避風塘碎碎主要有蒜粒、辣椒、豆豉,係好惹味但生蠔個炸粉好厚,再加埋咁濃既味道,食左1件都已經覺得好膩五柳鴨絲炆米粉炆米粉比我想像中炒得乾身,五柳味道酸酸甜甜,同鴨肉絲都幾夾,撒上芝麻更加增添香味藍山咖啡糕有淡淡既咖啡味,唔算好濃郁,幾有新鮮感我都明白join左商場dining coupon係想吸多d客,但間間都做到快餐店咁,餐廳角度就係食物同服務質素都係其次,最緊要快,我覺得咁樣食法真係好無意
北京烤鴨半隻
和牛叉燒
避風塘生蠔
五柳鴨絲炆米粉
藍山咖啡糕
有淡淡既咖啡味,唔算好濃郁,幾有新鮮感
我都明白join左商場dining coupon係想吸多d客,但間間都做到快餐店咁,餐廳角度就係食物同服務質素都係其次,最緊要快,我覺得咁樣食法真係好無意思