2013-12-09
今次再去不是食過番尋味, 都係行開mega box 又沒舍特別想食,honey 話去try 下第2間既拉麵就去總好過佢成日拉我去食吉x家。雖然是weekend friday 但mega box 可能太大同食店不小所以都沒太多人, 進店前比上次去多左2個日本人係門口大叫&打鼓,應該就是一般日本式歡迎招人(客) 形式 , 雖然有d 攪笑但好似VIP 咁受迎接都唔錯,個feel 好^^之前因為都食過大概知個模式, 總共有6家不同拉麵: Buta God豚神/Mugendai無限大/Minami Aoyama南青山/Kado Fuji角富士/Menban Yamagishi Kazuo麵拌山岸一雄/Fugenzo普賢象。今次就選吃Fugenzo普賢象, 沿於北海道之味噌拉麵香辣豚骨味噌拉麵(無蛋)也是豬骨湯底, 我地同上次一樣都係x2另加日式炸雞,等左約10-15分鍾。香辣豚骨味噌拉麵: 麵條比上次係Kado Fuji角富士特大雜菜拉麵幼身,沒那麼漏(油膩)。湯底是白味噌豬骨湯,味道較清淡剛好加了生薑及香蒜,味香撲鼻,那2片豬肉雖不大片厚身肉質爽口食落不會有肥膩感,咀嚼時沒有很肥肉感覺令人食
香辣豚骨味噌拉麵: 麵條比上次係Kado Fuji角富士特大雜菜拉麵幼身,沒那麼漏(油膩)。湯底是白味噌豬骨湯,味道較清淡剛好加了生薑及香蒜,味香撲鼻,那2片豬肉雖不大片厚身肉質爽口食落不會有肥膩感,咀嚼時沒有很肥肉感覺令人食後生厭。
另加我炸雞4.5塊不太多份量算剛好,雞件光看色濃似有點肥膩油油的,食嚼肉地算爽口香脆可口,除了餃子外炸雞也是作拉麵配菜之選。
店裏還有一part 是水吧可自購飲品 ,也有冷熱綠茶/水供應(免費需自取)。上次因為坐得水吧較遠而且不知道有茶水免供。錯過了
Other Info. :
今次有2個日本人在門口迎/送客人,又打鼓又大叫好有日本風味,食畢結賬後還跟我們握手給了3張分別20%/50% & free drink coupon,雖然前2張於本月底(31Dec)到期但也不捐再次惠顧意慾。還有其他拉麵未試更有折扣咭,何解不again and again and again 呢?! hahahahaaa