2024-10-17
今日返工勁辛苦,所以放工真係要同朋友食餐好嘅,可惜收工已經成7:30 ,近近地就去附近MegaBox食啦,見到呢間餐廳其實係唔同區都有分店,於是就決定嚟食吓晚餐,發覺原來呢度個dinner set 都係 $198,包頭盤同主菜,如果想加甜品或小食或者酒精飲品,都係另外額外加少少錢,相當抵食。apetizer 我地要左帶子carpaccio,覺得佢相當新鮮,加埋清甜嘅Cherry Tomato,絕對係一道簡單又美味嘅菜。第二個就叫左海鮮蕃茄湯,入面勁豐富,好多海鮮,而且唔係平時好thick嘅湯,反而係比較light嘅湯,所以配搭埋我哋之後比較重口味嘅主菜,就剛剛好。主菜就要咗鴨胸片pizza,因為係北京style,上面有海鮮醬、京蔥、青瓜,味道相當特別,fusion味濃。第二個就係紅酒beef cheek burger,份量絕對唔細,beef cheek好嫩滑,直程入口即溶,入面有洋蔥、蕃茄、生菜同酸瓜,配埋酥脆嘅薯條同雜菜沙律真係食得好飽。最後就叫埋個炸脆皮豬柳肉配蘋果蓉同apricot sauce,呢個味道好特別,喺香港好少食到apricot sauce,令到pork belly冇咁
主菜就要咗鴨胸片pizza,因為係北京style,上面有海鮮醬、京蔥、青瓜,味道相當特別,fusion味濃。第二個就係紅酒beef cheek burger,份量絕對唔細,beef cheek好嫩滑,直程入口即溶,入面有洋蔥、蕃茄、生菜同酸瓜,配埋酥脆嘅薯條同雜菜沙律真係食得好飽。最後就叫埋個炸脆皮豬柳肉配蘋果蓉同apricot sauce,呢個味道好特別,喺香港好少食到apricot sauce,令到pork belly冇咁肥膩。